Çavuşoğlu'ndan Libya açıklaması: Doğu Akdeniz'in bir çatışma alanı değil iş birliği alanı olmasını istiyoruz

İtalya Dışişleri Bakanı Maio ile ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, AB'nin Libya'ya yönelik başlattığı IRINI Operasyonu'nun taraflı olduğunu ifade etti

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Doğu Akdeniz'in bir çatışma alanı değil iş birliği alanı olmasını istiyoruz" dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ile Ankara'da yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, "İtalya ile Libya'da kalıcı barış ve sonuç getirici bir siyasi süreç için çalışmaya devam edeceğiz" dedi

"Doğu Akdeniz'de her ne kadar deniz yetki alanlarıyla ilgili İtalya ile sınırlarımız olmasa da Akdeniz'in önemli iki ülkesi olarak barış, huzur ve refah için birlikte çalışabilirz" diyen bakan, Türkiye'nin bölgede enerji faaliyetleri konusunda İtalya ile çalışmak isteyeceğini belirtti.

çavuşoğlu italya.jpg
Çavuşoğlu, Kovid-19 salgını nedeniyle İtalyan bakanla "dirsek tokalaşması" yaptı / Fotoğraf: AA 

 

"Irını operasyonu taraflıdır"

Avrupa Birliği'nin (AB) Libya'ya silah ambargosunu denetlemek amacıyla 31 Mart'ta başlattığı "İrini Operasyonu"nu eleştiren Çavuşoğlu, "IRINI operasyonu taraflıdır. Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin endişeleri dikkate alınmamıştır" şeklinde konuştu.

Bakan, turizm konusunda İtalya ile çalışmaların sürdüğünü söylerken, AB'nin Kovid-19 nedeniyle Türkiye'ye yönelik seyahat kısıtlamasını şu sözlerle eleştirdi:

"Avrupa Birliği'nin bize yönelik aldığı karar hakkaniyetten uzak. Objektif kriterlerin belirlenmesi lazım. O ülkenin vaka sayısı, sağlık kapasitesi, alınan tedbirler. Biz tedbirleri Avrupa ile paylaştık. Turizm bakanımız mektup yazdı. İtalya ile Türkiye aynı bakıyor, ama AB ve bazı Avrupa ülkeleri de bu konuları siyasi bir baskı unsuru olarak kullanmaması gerekiyor. Almanya'da Türk-Alman vatandaşların şirketlerin hepsinin açtığı davaları da kazanıyorlar. Seyahat özgürlüğünün bu şekilde kısıtlanması konusundaki davalar kazanılıyor"

İtalya Dışişleri Bakanı Di Maio ise, "Libya'da sürdürülebilir bir ateşkes olmasını istiyoruz" açıklamasında bulundu.

İtalyan bakan, Türkiye'deki koronavirüs salgınıın kontrol altında göründüğünü söyledi.

"Libya konusunda çalışmalıyız" diyen bakan, şöyle devam etti:

"Artık ihtilafın sona ermesi lazım. Her iki tarafın da sürekli silah yığması devam etmemeli. Sahada paralı asker bulunması devam etmemeli. Mayınların bulunması sürekli sivil ölümüne yol açıyor. Biz bunun için Trablus yakınlarındaki mayın temizleme çalışmalarına destek verdik. Artık AB için Libya güvenlik tehlikesi oluşturmamalı. Bunun için politik çözüm gerekiyor. BM tarafından önderlik yapılan barış sürecini destekliyoruz. Göç konusunda Türkiye çok önemli çaba gösterdi. Bizi ilgilendiren ana sektörlerde hep ortaklık gereğini yapıyoruz."

"İtalya da mutlaka kendine düşeni yapacak" diyen Di Maio, "Türkiye ile Kıbrıs arasında da yine güvenlik, istikrar sağlanması için yapıcı bir diyalog gerekiyor. Bu sayede hem sürdürülebilir hem de dengeli oluruz" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU