ABD’de polisi taramak isteyen üyesiyle gündeme gelen Boogaloo hareketi nedir?

Irkçılıkla suçlanan oluşum, protesto gösterilerinde tüfeklerle göstericilerin yanında yer alarak dikkat çekti

İnternet üzerinden yatay örgütlenen hareketlerden biri de Boogaloo oldu (AFP)

ABD’nin doğusundaki Kuzey Karolina eyaletinde yer alan Hampstead bölgesinde yaşayan Benjamin Ryan Teeter, yaklaşık 2 bin kilometre uzaklıktaki Minneapolis’ten gelen eylem çağrısını aldığında evinde oturuyordu. İnternetteki bir forum üzerinden gelen çağrı, güçlü silahlara sahip ve hükümet karşıtı Boogaloo hareketindendi ve polisten şiddet gören bir gösterici, ülke çapında eylem istiyordu.

Ryan Teeter ve bölgedeki arkadaşları, saldırı tüfeklerini aldı ve 18 saat yol giderek Minneapolis’e ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Boogaloo hareketi, kolay kolay sınıflandırılamayan hükümet karşıtı ve aşırılıkçı bir grup. Başta “alternatif sağ” (alt-right) olarak görülseler de, aralarında kendilerini anarşist olarak tanımlayanlar da var. Bazıları ırkçı fikirlere sahipken, diğerleri beyazların üstün olduğu iddiasına doğrudan karşı.

Ortak nokta olarak iki özellik sayılabilir: Silahlarıyla kamusal alanlarda dolaşmayı ve "boogaloo" diye nara atmayı seviyorlar. Bu savaş çığlığı, onlara göre ABD’de yaşanacak yeni bir iç savaşın habercisi. Hawaii desenli gömlek ve şort da “Boogaloo Bois” olarak da bilinen hareket mensuplarının ayırt edici kıyafetlerinden.

İnternet çıkışlı bu hareketten Teeter, göstericileri polisten ve ırkçılardan korumak için George Floyd’un öldürülmesiyle protestoların yükseldiği Minneapolis’e gittiğini söyledi.

Kendini “anarşist” olarak nitelendiren 22 yaşındaki genç adam, CNN International’a konuşurken “Eğer bize karşı ölümcül kuvvet uygulayacaklarsa, bizim de tam olarak aynı şekilde karşılık vermeyi istememiz ve öğrenmemiz gerekiyor” dedi.

7858067150132718.jpg
Göstericiler, zaman zaman Boogaloo Bois'un kimden yana taraf olduğunu şaşırıyor (AFP)


Ülkeyi saran gösterilerde henüz ciddi bir örgüt bağlantısı bulunamaması, polisi şaşırtıyor. Yağma ve ayaklanmayı yalnızca fırsattan istifade eden suçluların işi olarak gören polisler var. Ancak bu tarz internet temelli oluşumlar güvenlik güçlerinin radarından kaçıyor olabilir.

Nisan ayında Teksas’ta bir “Boogaloo Boi” Facebook üzerinden canlı yayına geçerek polisi makine tüfekle tarama girişiminde bulunduğu iddiasıyla tutuklandı.

Hareketten olduğu iddia edilen ve 29 Mayıs’taki George Floyd protestolarında molotofkokteylleriyle yakalanan üç kişi, Las Vegas’taki gösteriler sırasında etrafa zarar vermeyi amaçladıkları iddiasıyla bu hafta suçlandı.

Andrew Lynam ve William L. Loomis’le birlikte yakalanan Stephen T. "Kiwi" Parshall’ın alandaki diğer göstericilere “Barışçıl protestolar hiçbir şey kazandırmaz” dediği, yasal kayıtlara girdi.

Buna rağmen, Amerika’da sokakların kızışması, hareketi daha cazip hale getirmiş gibi duruyor.

24739872642689864.jpg

Minneapolis, Salt Lake City, Dallas ve Atlanta gibi pek çok yerde Boogaloo hareketi silahlı mensuplarıyla boy gösterdi (AFP)


George Washington Üniversitesi’nden J.J. MacNab, hareketi şöyle anlattı:

Beyazların üstünlüğünü savunan Boogaloolar var ancak daha genç ve büyük gruplar genelde böyle değil. Polisi destekleyen Boogaloolar bulunuyor fakat daha genç ve büyük gruplar onlardan tiksiniyor. Siyahi bir erkeğin öldürülmesiyle ilgili protestoları küçümsemeyi çalışan Boogaloolar var ama cinayetten dolayı öfkeli Boogaloolar gösterilere katılmak istiyor.
Bir jargonu, silah sevgisini, şiddet kullanarak güç kazanma arzusunu paylaşıyorlar. Diğer yandan gücü ele geçirdikten sonra ne yapacakları konusunda ortak bir amaçları yok.

Boogaloo kelimesinin, seksenli yıllardan kalma “Breakin' 2: Electric Boogaloo” isimli breakdance filminden geldiği düşünülüyor. Ancak şu anda bu kelime, toplumsal huzursuzluk ve ABD’de yeniden iç savaş isteyenleri akıllara getiriyor.  

Network Contagion Research Institute ve Rutgers Üniversitesi’nin ortak çalışmasına göre, bazılarının şaka olarak gördüğü, internet üzerinden yayılan hareket “sosyal medya topluluklarında on binlerce kişiye ulaşıyor ve şiddet propagandası yapmak için sürekli yeni mecralar buluyor.”

Teeter’ın şu sözleri, grubun üyelerinin ne kadar farklı ideolojilere sahip olabileceğini gösteriyor:

Ben LGBT toplumunun bir üyesiyim. Oy vermeyen sol anarşistim. İnsanlar bir Nazi grubuna bağlı olduğumu düşünüyor ama değilim.
İnsanların onların tarafında olduğumuzu anlamalarından emin olmak için çok dikkatli davranıyoruz. Onları savunmak için buradayız. İnsanlar onları korumak için burada olduğumuzu fark edince, neredeyse herkes bizi burada görmekten mutlu oluyor.


Independent Türkçe, CNN International

DAHA FAZLA HABER OKU