ABD Başkanı Trump, var olmayan AIDS aşısı için bilim insanlarını kutladı

Trump dün yaptığı basın toplantısında hatalı şekilde AIDS aşısının bulunduğundan bahsetti

ABD hükümetinin 2018 verilerine göre, ülkede HIV virüsünden en fazla etkilenen grup, eşcinsel ve biseksüel siyahi Amerikalı erkeklerden oluşuyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump salı günü polis reformunu açıkladığı basın toplantısında, hatalı şekilde AIDS aşısını bulduğunu söylediği bilim insanlarını övdü.

Kovid-19 aşısı çalışmalarından bahsettiği sırada Trump, bilim insanlarına atıfla "AIDS aşısını ortaya çıkardılar. Bildiğiniz gibi bir dizi çalışma var, çeşitli şirketler işin içinde" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları on yıllardır üzerinde çalışsa da HIV virüsünün neden olduğu AIDS hastalığının aşısını geliştiremedi.

Trump'ın HIV'i kontrol altında tutmada çok etkili olan ve günlük olarak alınan antiretroviral ilaçlardan bahsetmek isterken hatalı şekilde "aşı" kelimesini kullandığı sanılıyor.

Basın toplantısı sırasında Trump kendi hatasını fark etmiş olacak ki daha sonra "AIDS eskiden bir ölüm cezasıydı. Şimdi insanlar tek bir hapla yaşayabiliyor. Bu inanılmaz bir şey" sözlerini sarf etti.

Beyaz Saray, CNBC'nin konuyla ilgli sorularını yanıtsız bıraktı.

ABD'de 1 milyondan fazla HIV pozitif kişi bulunuyor ve hükümet verilerine göre, her yıl ülkede yaklaşık 40 bin kişiye HIV virüsü bulaşıyor.

Trump geçen yıl ABD'deki HIV salgınını 2030 itibarıyla sonlandırma sözü vermişti. 

Yeni tip koronavirüs ise ABD'de 2 milyondan fazla kişiye bulaştı ve 116 binden fazla kişinin Kovid-19'dan ölümüne neden oldu.

Salı günü Trump yönetimi koronavirüs aşısının geliştirilmesi halinde satın alacak gücü olmayanlara aşının ücretsiz temin edileceğini de duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU