Apple’ın sadece uygulamalardan elde ettiği gelir yarım trilyon doları geçti

Uygulamalarının satın alındığı pazar App Store’un gelirini açıklayan teknoloji devi Apple, kazancın büyük bölümününü perakende sektörünün mobil uygulamalarına ait olduğunu söyledi

Fotoğraf: Reuters

Apple’ın 500 uygulama ile 2008’de kurduğu, geçen 12 yılda 2 milyon uygulamaya kadar ulaşan App Store’un 2019’daki satışları, yarım trilyon doları geçti. 

Apple’dan yapılan açıklamaya göre tüm uygulamaların satın alındığı App Store’da fiziki olarak satılan ürünler ve kullanıcılara sunulan servislerden  413 milyar dolar gelir elde edildi. 

Dijital ürünler ve diğer servislerden 61 milyar dolar kazanıldı. Uygulama içerisinde yer alan reklamlardan kazanılan 45 milyar dolar da eklenince App Store’un geçen yılki toplam kazancı 519 milyar dolara ulaşıyor. 

Dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı Çin’in bu gelire katkısı yüzde 47, yani 246 milyar dolar. 

App Store’un gelirinin büyük bölümünü 268 milyar dolar ile perakende sektörünün mobil uygulamaları oluşturdu. Bunların arasınsa Target, Best But ve Etsy gibi gıda dışı fiziki ürünlerin sanal pazar yerleri de bulunuyor. 

Expedia, United gibi seyahat app’leri 57 milyar dolar, Uber ve Lyft gibi online araç kiralama şirketleri 40 milyar dolar, DoorDash ve Grabhub gibi yiyecek teslimatı uygulamaları 31 milyar dolar gelir getirdi. 

Müzik ve video yayınları, fitness, eğitim ve e-kitap uygulamaları ile sesli kitaplar, gazete ve dergiler, online arkadaşlık uygulamaları dijital mal ve hizmetler kategorisinde sayılıyor. Bu kategorinin getirisi 61 milyar dolarken, en fazla indirilen oyun “Mario Kart Tour” oldu. Hindistan yapımı “Sky: Children of the Light” ise Apple’ın 2019 Yılın iPhone Oyunu Ödülü’nü aldı. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU