1975'ten beri bir ilk: Hindistan-Çin sınırında taşlı ve yumruklu çatışmada 3 Hintli asker öldü

Hindistan çatışmada bir albay ve iki askerinin öldüğünü duyururken, Çin, Hindistan'ı Ladakh'da askerlerine "provokatif saldırılar" düzenlemekle suçladı

Çin ve Hindistan askerleri arasındaki çatışma, Keşmir'in Hindistan kontrolündeki bölgesi Ladakh'taki sınır bölgesinde yaşandı (Reuters)

Çin ve Hindistan birlikleri arasında ihtilaflı ancak genelde barışçı sınır bölgesinde çıkan çatışmada üç Hindistan askerinin öldüğü açıklandı.

Hintli uzmanlar 1975'ten bu yana Asya'nın bu iki gücü arasında Cemmu ve Keşmir'in kuzeyinde, Himalayalar'daki sınır bölgesinde yaşanan ilk ölümlü çatışma olarak kayda geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan ordusu, "şiddetli çarpışmanın" pazartesi gecesi Ladakh bölgesinde Galvan Vadisi'nde yaşandığını ve "iki tarafta da kayıplar" olduğunu duyurdu.

Açıklamada "Hindistan ordusundan bir albay ve iki askerin öldüğü" belirtildi ve "İki ülkeden üst düzey askeri yetkililer gerilimi düşürmek için alanda toplantı yapıyor" dendi.

Çin, Hintli askerleri suçladı

Çin ise Hindistan güçlerini askerlerine yönelik "provokatif saldırılarda" bulunmakla suçladı ve bunun sonucunda "ciddi fiziksel çatışma" yaşandığını duyurdu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Lician çatışmada ölen ya da yaralanan Çin askeri olup olmadığına ilişkin bilgi vermezken, Hindistan askerlerinin iki taraf arasında varılan uzlaşmayı ciddi biçimde ihlal ettiğini ve sınırı iki kez yasadışı biçimde geçtiğini söyledi. 

Sözcü, Çin'in, olayı güçlü biçimde protesto ettiğini, öte yandan sınırda "barış ve sükunetin" sürdürülmesine bağlı olduğunu dile getirdi. 

Çatışmanın silahsız olduğu belirtiliyor

Associated Press'in haberine göre 3 Hintli askerin öldüğü çatışmada silahalr ateşlenmedi. Ajansa konuşan konuyla ilgili bilgi sahibi güvenlik yetkilileri, askerlerin birbirlerine yumruk ve taşlarla saldırması sonucu ölümlerin yaşandığını söyledi.

Hindistan basınında çıkan haberlerde de çatışmada silahların ateşlenmediği, tarafların birbirine taş ve metal sopalarla saldırdığı yer aldı.

İki ülke 1962'de savaşmış, Hindistan ağır bir yenilgi almıştı. Çin'in Hindistan'ın kuzeydoğusuna girmesiyle başlayan savaşta iki taraftan toplam 2 binden fazla asker yaşamını yitirmişti.

4250 metre yükseklikteki dağlık bir coğrafyada bir ay kadar süren savaşın ardından ateşkes anlaşması imzalanmış ve iki ülke, savaş öncesi sınırlarına dönmüştü.

Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi yönetimi ise Aksai Chin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Mayıs'ta kuzeydoğudaki Sikkim eyaleti sınırındaki bölgede Çin ve Hindistan birlikleri arasında çatışma ve arbede çıkmıştı.

2017'de iki ülke Çin'in tartışmalı bir bölgede yol genişletme çalışması nedeniyle çatışmaya girmişti. Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, söz konusu mesele son zamanlarda Pekin-Yeni Delhi hattında tansiyonun giderek yükselmesine neden oluyor.

İki ülke sınırında egemenlik hakları kaynaklı gerilim, 2017'de de yükselmişti.

Hindistan, Ağustos 2019'da da Ladakh'ı tartışmalı Keşmir bölgesinden ayrı bir federal bölge ilan etmiş, bu adımı kınayan ülkeler arasında Çin de yer almıştı.

 

Independent Türkçe, AP, AA, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU