IŞİD yenilginin eşiğine geldi: Suriye güçleri çadır kentte kontrolün çoğunu ele geçirdi

Suriye Demokratik Güçleri, savaşın sonunun çok yakın olduğunu belirtiyor

IŞİD’in tutunduğu çadır kenti kuşatan ABD destekli Suriye güçleri, grubun kontrolündeki son toprağı ele geçirmeye yaklaştı.

Çatışmalar düzensiz aralıklarla sürerken, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) sözcüsü, savaşın sonunun “çok yakın” olduğunu söyledi.

Sözcü Mustafa Bali Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bu bir zafer ilanı değildir. DAEŞ’le (IŞİD) mücadelede önemli bir aşamadayız. Savaş henüz bitmedi. Nehrin hemen yanında birkaç bölge kaldı. Teröristlerden bazıları çocuklarını canlı kalkan olarak kullanıyor. Çatışmalar aralıklarla sürüyor” ifadelerini kullandı.

Bir zamanların “muazzam halifeliğinin” elinde kalan son toprağı ele geçirmek için yapılan çarpışma beklenenden daha uzun sürdü.

Suriye’nin Deyr ez-Zor kentindeki Bağuz Köyü’ünde sıkışıp kalan grubunun en tecrübeli savaşçıları içeride şiddetli bir mücadele veriyor.

Bölgedeki çatışmalar birçok kez durdu ve tekrar başladı. Ancak bazı belirtiler, IŞİD’in son günlerini yaşadığını gösteriyor.

 



 

Bu arada IŞİD’le savaşan ABD yönetimindeki koalisyonun desteklediği SDG, kuşatma bölgesinden kaçmaya çalışan savaşçıları takip ettiklerini ve pazartesi günü 157 yabancı savaşçıyı daha ele geçirdiklerini bildirdi.

Diğer taraftan son 2 ayda köyden kaçan insanların yol açtığı göç dalgası, Suriyeli ve Amerikalı yetkilileri şaşırtan boyutlara ulaştı. Grubun elinde gittikçe küçülen toprak parçasını 60 bin kişi terk etti. Bu kişilerden yaklaşık yarısını, teslim olan IŞİD destekçileri oluştururken, kaçanlar arasında 5 bin kadar savaşının da bulunduğu kaydedildi.

IŞİD, Fırat Nehri boyunca yer alan köyün yakınlarında bulunan ve içinde binlerce sivilin olduğu çadır kentte son birkaç haftadır kuşatma altında tutuluyor.

Öte yandan yenilginin eşiğinde olsa da grubun propaganda hizmetleri devam ediyor.

Pazartesi gecesi IŞİD sözcüsü Ebu Hasan el-Muhacir’e ait bir ses kaydı yayımlandı. Grubun hala güçlü olduğunu iddia eden El-Muhacir, “Zayıf ve fakirlerin Bağuz’un dışına çıkarak yer değiştirmesinin İslam Devleti’ni zayıflatacağını mı düşünüyorsunuz? Hayır” diyor.

Bağuz kampı içinden görüntülere yer veren bir video kaydındaysa, savaşçılar kendilerini kuşatan güçlerle, dağınık haldeki hareketsiz araçlara ve derme çatma barınaklara ateş açarken görülüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU