Sözcü yazarı Zeyrek: Milli denilen koronavirüs ilacının etken maddesi 2014’te üretilen Japon ilacıyla aynı

Favicovir adlı ilacın koronavirüse karşı yerli ve milli ilaç olarak tanıtılmasına tepki gösteren Sözcü Yazarı Deniz Zeyrek, ilacın etken maddesinin, Japonlar'ın 2014'te piyasaya sürdüğü “Avigan”ın etken maddesi olan Favipiravir olduğunu öne sürdü

Üretilen ilaç koronavirüs tedavisinde kullanılacak / Fotoğraf: AA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank,  TÜBİTAK COVİD-19  Türkiye Platformu adı altındaki bilim insanlarınca üretilen  “Favicovir" adlı ilacı “Yerli ve milli olarak kendi sentezimizle geliştirilmiş çok önemli bir ilacı ürettik" duyurmuştu.

40 gün içerisinde üretiklen ilacın ruhsatlandırma aşamasının tamamlanması sonrasında, tedavide kullanılması ve ihraç edilmesi planlanıyor.

Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek, “Yaşasın Korona ilacını bulduk” başlıklı yazısında söz konusu ilacın etken maddesinin Japonlar'ın 2014'te antiviral olarak piyasaya sürdüğü “Avigan” isimli ilacın etken maddesi olan Favipiravir olduğunu iddia etti.

Bazı medya organlarında çıkan “Koronavirüse karşı yerli ve milli ilaç geliştirdik”, “Türkiye koronavirüse karşı kendi ilacını üretti” şeklindeki başlıklara atıf yapan Zeyrek’in yazısında öne çıkan bölümler şöyle:

yerliilaç1.jpg
Zeyrek, yerli ve milli olarak tanıtılan Favicovir'in etken maddesinin 2014 üretilen Japon ilacın etken maddesi Favipiravir olduğunu iddia etti / Fotoğraf: AA

 

“Etken maddesinin de yerli olması gerekmez mi?”

Bunlar, dünkü haberlerden derlediğim başlıklar. İnsan okuyunca uluslararası uzay üssüne mekik göndermiş kadar mutlu oluyor, gurur duyuyor.

Yüzde yüz yerli ve milli diyorsanız, ilacın etken maddesinin de yüzde yüz yerli ve milli olması gerekmez mi?

Oysa Favicovir isimli ilacın etken maddesi, Japonlar'ın 2014'te antiviral olarak piyasaya sürdüğü “Avigan” isimli ilacın etken maddesi olan Favipiravirdir. Bugüne dek birçok ülkeden birçok şirket, Avigan'ın eşdeğerini sentezleyip başka isimlerle piyasaya sürmüştü zaten.

"İlaç icat etmiş gibi yansıtmak bilim adamlarımıza haksızlıktır"

Zeyrek yazısını şu sözlerle tamamladı:

Bir ilacın eşdeğerini üretebilmek elbette başarıdır. Ancak bunu yeni bir ilaç icat etmiş gibi yansıtmak, bu vesileyle siyasi propaganda malzemesi yapmak, en azından binlerce ilacın eşdeğerini üretebilen ilaç sektörümüze ve bilim adamlarımıza haksızlıktır.

Kimya okurken laboratuvardaki ilk günümüzde bize salisilik asit sentezini öğretmişlerdi. Favicovir adlı ilaç kamuoyuna açıklanırken izlenen yöntem, kullanılan dil, bizim o gün laboratuvardan çıkıp “yaşasın aspirin ürettim” diye kutlama yapmamıza benzemiyor mu?”

Independent Türkçe / Sözcü Gazetesi

DAHA FAZLA HABER OKU