Dünyanın farklı ülkelerinde öğrenciler okullara dönerken hangi önlemler alındı?

Okullar sınıfların mevcudunu azaltıyor, dersleri kısaltıyor ve geliş saatlerini kademelendiriyor

11 Mayıs’ta çekilen bu fotoğraf, İsviçre’de yeniden açılan okulların ilk gününden bir anı gösteriyor (Reuters)

Hükümet, İngiltere'de okulları yeniden açma planlarını değiştirip durmaya devam ederken, eğitim sektöründe belirsizlikle birlikte öfkeye de neden oluyor. Dünyanın birçok yerindeki ülkelerse çocukları okula geri göndermeyi başardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eğitim Bakanı Gavin Williamson, tüm ilkokulların 1 Haziran'dan itibaren aşamalı olarak yeniden açılması yönündeki ilk hedeflere rağmen, tüm öğrencilerin yaz tatilinden önce okullara geri dönemeyeceğini ve bazılarının eylül ayına kadar beklemek zorunda kalacağını bu hafta itiraf etti.

Buna karşılık Danimarka, Almanya, Fransa, Güney Kore ve Çin gibi ülkelerde binlerce çocuk haftalar önce okula döndü. Biz de dünyanın geri kalanının ne yaptığını inceledik:

Çin

Krizin kötü kısmını atlatan Çin, okullarını yeniden açmaya başlayan ilk ülkelerden biriydi.

Uzak batı eyaletlerindeki okullardan bazıları mart ayının ortasından beri açık olsa da, okulların çoğunluğu öğrencileri karşılamaya geçen ay başladı. Sınıf mevcudu azaltıldı, dersler kısaltıldı ve bulaş riskini sınırlamak için okula geliş saatleri kademelendirildi.

Pekin ve Şangay gibi yüksek nüfusa sahip şehirlerdeki okullar, sosyal mesafeye olanak sağlamak için sınıflarda en fazla 20 öğrenciyle ders veriyor. Ayrıca metro gibi yoğun toplu taşıma araçlarından kaçınmak amacıyla öğrencilerin yürümesi ya da okula ebeveynlerince bırakılması tavsiye edildi.

Bazı okullara termal tarayıcılar getirilirken, öğretmenler binalara girmeden önce öğrencilerin ateşini ölçerek vücut sıcaklığı yüksek olanları eve gönderiyor.
 

cin-reuters.jpg
Şangay’daki bu lisede de öğrenciler sınıfta maskeyle oturuyor (Reuters)


Güney Kore

Kovid-19'a verdiği seri ve etkin karşılıkla övgü alan Güney Kore geçen ay liseleri yeniden açmaya başladı. 8 Haziran'da alt kademedeki öğrenciler aşamalı olarak okula dönmeye başladı.

Yeni sağlık önlemi kurallarına göre, öğrenciler ve öğretmenler yemek saatleri dışında maske takmak zorunda ve bir metre aralıklarla yerleştirilmiş, bazı okullarda da plastik bölmelerle ayrılmış masalarını temizlemek zorunda.

Çin gibi Güney Kore'deki yetkililer de öğrencilerin ve öğretmenlerin ateşini takip etmeye yardımcı olmak için ateş ölçerler kullanmaya başladı. Herhangi bir öğrencinin virüs testi pozitif çıkarsa, tüm okulun en az iki hafta boyunca internet üzerinden ders vermeye geçmesi gerekiyor.

Fakat bunların uygulanması kolaylıktan uzaktı. Geçen ay 500'den fazla okul, Seul ve çevresindeki büyükşehir bölgesindeki vaka sayılarında sıçrama görülmesi yüzünden yeniden açıldıktan sadece günler sonra kapanmak zorunda kaldı.
 

ggg.jpg
Hollanda da sosyal mesafe için sınıflarda değişikliğe gitti (Reuters)​​​​​​​


Almanya

Eğitim sorumluluğu 16 federal eyalete devredilen ülkede, bazı bölgeler okulları açmak konusunda diğerlerinden daha hızlı davrandı.

Genelde daha küçük yaştaki öğrencilerin ve girecek sınavları olanların okula dönmesine öncelik verildi. Bazı eyaletlerdeki okullar öğrencilerin sınavlarına girebilmesi için 27 Nisan'dan bu yana açık.

Bulaşma riskini azaltmak için sınıfların mevcudu yarıya düşürüldü, koridorlarda tek yönlü sistemler zorunlu kılındı ve öğle molaları kademelendirildi.

Birçok eyalet, ülkenin bazı bölgelerinde 22 Haziran gibi erken bir tarihte başlayan yaz tatilinden önce, okullardaki ve anaokullarındaki tüm derslerin tekrar başlamasını hedefliyor.
 

danimarka-reuters.jpg
Danimarka’ın Randers kentindeki Korshoejskolen okulunda müzik dersi dışarıda işlendi (Reuters)


Danimarka

Danimarka, ilkokulları ve anaokullarını tekrar açan ilk Avrupa ülkesiydi ve bunu nisan ayı ortasında yapmıştı. Ortaokul öğrencileri 18 Mayıs'ta okula dönmeye başladı.

Daha küçük öğrencilerinse diğer öğretmenler ve çocuk gruplarıyla iç içe geçmelerini engelleyen "koruyucu balonlar" içinde kalması bekleniyor. Diğer öğrencilerden farklı giriş yerleri kullanıyorlar ve en az her iki saatte bir ellerini yıkamak zorundalar. Mümkün olan durumlarda dışarıda öğretim de uygulanıyor.

Aarhus Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Doçent Christian Wejse, okullar yeniden açıldıktan sonra ülkedeki bulaşma oranında artış görülmediğini söyledi.
 

fransa-afp.jpg
Fransa’da kimin okula gideceği önceliklendirildi (AFP)


Fransa

Ülkedeki tecridin 11 Mayıs'ta kaldırılmasıyla bazı ortaokulların yanı sıra 40 bin ilkokul yeniden açıldı. Şu ana kadar yaklaşık olarak her 5 ilkokul öğrencisinden biri okula döndü. Temel hizmetlerde çalışanların çocuklarına öncelik veriliyor.

Öğretmenlerle 11 yaşın üzerindeki çocukların maske takması bekleniyor ve sınıflar 15 öğrenciyle sınırlandı. Fransa'nın en kötü etkilenen Paris gibi bölgelerindeki okullar hala kapalı.

Diğer ülkeler

İsveç: Ülkenin yumuşak tecrit yaklaşımına uygun şekilde, okullar küresel salgın sırasında açık kaldı. Bunun yerine yetkililer, hastalığın yayılmasını azaltmak için sosyal mesafe ve hijyen önlemlerine güveniyor.

Hindistan: Hükümet, ülkedeki okul ve kolejleri 15 Ağustos'tan sonra aşamalı olarak yeniden açmayı planlıyor. Yetkililerin belirlediği planların parçası olarak Hindistan'daki 270 milyon öğrencinin farklı günlerde derslere katılması gerekebilir.

İsrail: Ülkenin enfeksiyonlarda bir günde görülen en büyük artışı kaydetmesiyle bu ay 20'den fazla okul daha kapatıldı. Eğitim Bakanlığı'na göre virüsün yayılmasını engellemek amacıyla şimdilik 87 okul ve kreş kapatıldı.

Güney Afrika: Öğretmenlerin maske ve eldiven yetersizliğine dair endişeleri nedeniyle yeniden başlama tarihinde yaşanan ilk gecikmeden sonra, ilk ve orta dereceli okulların son senesini okuyan öğrenciler 9 Haziran'da okula dönmeye başladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU