İngiltere'nin aksine Fransa, Suriye’deki kamplarda bulunan kendi vatandaşı çocukları ülkeye geri kabul ediyor

İngiltere Dışişleri Bakanı, bu kamplara ulaşmanın çok zor ve tehlikeli olduğunu söylemişti

Şu anda Suriye'de alıkonulan 800'den fazla Avrupalı vatandaşın bulunduğu ve bunların içinde sayıları belirsiz birçok kadın ve çocuğun olduğu tahmin ediliyor / Fotoğraf: Richard Hall/The Independent 

Fransa, Suriye’deki kamplarda bulunan Fransız vatandaşı çocukları ülkeye geri kabul ediyor.

Yetim ya da ebeveynlerinden kamplarda ayrı düşmüş 5 çocuk,  IŞİD'in kontrolünde bulunan ve son birkaç aydır iyice daralan bölgeden kaçan on binlerce IŞİD ailesinin yaşadığı kamplarda yaşıyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, çocukların çoğunun 5 yaşın altında olduğunu belirtirken, onların Fransa’yla bağlantılarına dair bilgi vermedi. Bakanlık, Suriye'de gözaltına alınan Fransız yetişkinlerini IŞİD üyesi oldukları şüphesiyle ise geri getirmeyeceğini yineledi.

Diğer Avrupa ülkelerinin orada mahsur kalan vatandaşları için emsal teşkil edebileceğine inanılan bu hamle, Fransa’nın Batı uluslarının IŞİD’e katılmak için Suriye’ye giden vatandaşları konusunda karar vermekte zorlandıkları sırada gerçekleşti.

IŞİD için savaştığı düşünülen ve şu anda Suriye'de alıkonulan 800'den fazla Avrupalı vatandaşın bulunduğu ve bunların içinde sayıları belirsiz birçok kadın ve çocuğun olduğu tahmin ediliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen hafta IŞİD gelini Şamima Begüm’ün üç haftalık bebeğinin ölümünün ardından İngiltere hükümetinin çocuklar dahil Suriye’deki vatandaşlarının ülkeye iade edilmesini reddetmesi tepkiye sebep olmuştu. Bu kamplarda son birkaç ayda yaklaşık 100 çocuğun öldüğü kaydedilmişti. İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise, İngiliz yetkililerin bu kamplara seyahat etmesinin çok tehlikeli olduğunu belirtmişti.

İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid de daha önce, IŞİD’e katıldığından şüphelenilen herhangi bir İngiliz vatandaşının geri dönmesini engellemek için harekete geçeceğini söylemişti.

IŞİD’in elinde kalan son bölgelerden kaçtığı bu süreçte, gazeteciler ve yardım gruplarının düzenli olarak ziyaret ettiği kamplarda yaşam şartları epey kötü.



Şu anda 62 binden fazla kişi, kapasitesini aşan ve binlerce kişinin dışarıda soğukta uyumak zorunda kaldığı El-Hol kampında yaşıyor.

The Independent, kampta yaklaşık 7 İngiliz kadın ve 20 kadar çocuğun olduğunu kaydetti. Binlerce Avrupalı erkek ve kadın, 2014’te IŞİD’e katılmak için ülkelerinden ayrılmıştı.

O dönemde, IŞİD binlerce kilometrelik alanda genişlerken, son birkaç aydır toprakları Suriye’nin kuzeyindeki küçük bir bölgeyle sınırlı hale geldi.  Eski üyelerinden birkaçı hariç hepsi öldürüldü ya da kendileri ve aileleri Kürt birliklerin öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından gözaltına alındı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU