İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid Şamima Begüm’ün bebeğinin ölümü nedeniyle eleştirilerle karşı karşıya

“Şamima Begüm’e ve bebeğine karşı gerçekten ahlaki bir sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum”

Fotoğraf: Jamie Wiseman / The Daily Mail

Ashley Cowburn – The Independent

4 yıl önce IŞİD’e katılmak için Suriye’ye giden ve ülkesine dönmek istemesi üzerine İngiliz vatandaşlığı iptal edilen Şamima Begüm’ün bebeğinin ölüm haberinin ardından İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid’e ağır eleştiriler gelmeye başladı.

İşçi Partisi İçişleri Sözcüsü Diane Abbott, Begüm'ün yeni doğan oğlunun ölümünün İngiltere hükümeti için “vicdani bir leke” olduğunu söyleyerek, İçişleri Bakanı Javid’i "utanç verici" davranmakla suçladı.

Abbott’un ardından muhafazakar milletvekili Phillip Lee ise İçişleri Bakanı Javid’in geçen ay Begüm’ün vatandaşlığını iptal etme kararına dair “derin endişe duyduğunu” açıkladı. BBC Radyo 4’a konuşan Lee şunları söyledi:

"Şamima Begüm, şüphesiz aykırı görüşlere sahip ve İslam Devleti'ne katılmak istemesini anlamak mümkün değil ancak o bir çocuktu, bizim toplumumuzun bir ürünüydü. Ona ve bebeğine karşı gerçekten ahlaki bir sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden o dönemde alınan karar canımı sıkmıştı. Bu karar bir tür popülizmin yönlendirmesi altında gibiydi, bildiğim bir prensibe dayanmıyordu.”

Londra Polis Teşkilatı eski başkomiseri ve Begüm ailesinin dostu Dal Babu ise bebeğin ölümünü "bir İngiliz vatandaşının kesinlikle önlenebilir ölümü" olarak nitelendirerek şunları söyledi:

"Buradaki mesele tamamen masum bir çocuk, Şamima’nın eksiklikleri hakkında ne düşünürseniz düşünün, bunlar gözlerimizin önünde yetiştirilen 15 yaşındaki bir çocuk olarak yaptığı hatalar. Onu koruyamadık ve şimdi de bir ülke olarak tamamen masum bir İngiliz çocuğunu koruyamadık.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU