Müzakere ve savaş aynı anda: Libya'da toplu mezar bulundu, Sirte'ye takviye kuvvetler gönderildi

BM gözetiminde UMH ile Hafter güçleri arasındaki görüşme sürerken, Terhune'de Hafter'den alınan bölgede 15 cesede ait toplu mezar bulundu. Bu arada UMH güçleri, güneydeki ilerleyişini sürdürmek için Sirte'ye takviye güç gönderdi

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL), Libya'da ateşkes sağlamayı amaçlayan ve 5+5 formatında düzenlenen ortak askeri komite toplantılarının üçüncü turunun video konferans yöntemiyle devam ettiğini duyurdu.

5+5 formatında düzenlenen ortak askeri komite toplantılarının üçüncü turunda 3 Haziran'da LNA heyetiyle 9 Haziran'da da Libya hükümeti heyetiyle video konferans yoluyla toplantı yapıldığı aktarıldı.

Ancak taraflar arasındaki toplantılar devam ederken Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve Halife Hafter liderliğindeki Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu (LUO) arasındaki çatışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Hafter güçleri karşısındaki ilerleyişini sürdüren UMH güçleri, Sirte kentinin tamamını ele geçirme için buraya takviye güç gönderdi.

trablus aa.jpg
Trablus'taki UMH güçleri / Fotoğraf: AA

 

BM: 19 sivil hayatını kaybetti

UNSMIL ise Sirte'den gelen şiddet ve çatışma haberlerinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Açıklamada, 5-8 Mayıs günleri arasında Sirte çevresindeki şiddet olayları nedeniyle aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 19 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

UMH güçleri, Trablus'un 450 doğusundaki Sirte ve Cufra Askeri Üssü ele geçirilmeden önce siyasi görüşmelere dönmeyeceklerini duyurmuştu.

ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) ise, Rusya'ya ait uçakların Hafter'e destek vermek için Cufra Askeri Üssü'ne iniş yaptığını aktarmıştı.

 

Uluslararası hareketlilik

Libya'daki çatışmanın durması için uluslararası düzeyde baskılar da artıyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, çarşamba günü BM'den Rusya'nın Libya'daki müdahalesine son vermesi için çağrıda bulundu.

Pompeo, Libya'yı ekonomik olarak ayakta tutmanın petrol tesislerini korumaktan geçtiğini ifade ederken, Hafter güçlerinin son zaferlerin ardından petrol sahalarını kapattığını hatırlattı.

Buna eşzamanlı olarak ABD'nin Libya'daki büyükelçiliği, savaşı tırmandırmayı durdurma çağrısında bulundu.

ABD'nin açıklamaları, Avrupa Birliği, İtalya, Fransa ve Almanya'nın acil ateşkes çağrısı içeren ortak bildirisinden bir gün sonra geldi.

libya aa.jpg
Fotoğraf: AA

 

Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin de Libya krizini telefonda ele aldı.

Görüşmede Putin Libya'daki ateşkesin önemine dikkat çekerken, Berlin Konferansı'ndaki diyaloğun yeniden başlaması gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin Kahire'de açıkladığı ateşkes bildirisinin "ölü doğduğunu" ifade etti.

Çavuşoğlu, bu girişimin amacının, UMH güçlerinin Libya'nın batısını kontol etmesinden sonra Hafter'i kurtarmak olduğunu belirtti.

Sirte'ye askeri takviyeler

Libya'ya ilişkin uluslararası açıklamalar ve deklarasyonlar peşi sıra gelirken, saha düzeyde UMH güçleri, Trablus ve Terhuna'da Hafter güçlerini mağlup etmeyi başardıktan sonra doğu ve güney tarafına ilerleyişini sürdürme peşinde.

Türkiye'nin desteklediği UMH güçlerinden askeri bir kaynak, Sirte kentine yönelik askeri takviye gerçekleştirdiklerini doğruladı.

Kaynak, bölgedeki aşiretlerin de Hafter güçlerine karşı UMH'yi destekleyeceğini sözlerine ekledi.

Bu arada Hafter güçlerine ait savaş uçakları, bugün Misrata şehrinin doğusundaki Abu Kurayn bölgesinde yoğun uçuşlar gerçekleştirdi.

Hafter'in sözcüsü Ahmed el-Mismari, UMH'nin Kahire Bildirgesi'ni kabul edene kadar faaliyetlerine devam edeceklerini bildirdi.

Terhuna'da toplu mezar

Bu arada, Libya Kayıp Şahısları Tanımlama Ulusal Komitesi, Trablus'un güneydoğusunda Hafter güçlerinden alınan Terhune kentinde 15 cesede ait toplu mezar bulunduğunu duyurdu.

mear.jpg
Fotoğraf: Twitter

 

Terhune'daki yerel bir kaynak, ölülerin çoğunun Trablus'daki savaş sırasında ölen siviller olduğunu söyledi.

 

Independent Türkçe, Reuters, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU