Bangladeş, Myanmar'da gözaltına alınan 269 Arakanlı Müslüman’ı ülkeye kabul etmeyecek

Bangladeş'in, Malezya'ya yasa dışı yollarla giren ve bu ülkede gözaltına alınan 269 Arakanlı Müslüman sığınmacıyı ülkeye almayacağı bildirildi

Bangladeş, Myanmar'da gözaltına alınan 269 Arakanlı Müslüman’ı ülkeye kabul etmeyecek / Fotoğraf: AFP

Malezya basınında, Dışişleri Bakanlığı’nın, Arakanlı Müslümanların Bangladeş'te sığındığı Cox's Bazar bölgesindeki kamplardan kaçtıklarının tespit edilmesi halinde Dakka hükümetinden bu sığınmacıları geri almalarını isteyeceği yönünde haberler yer aldı.

Bangladeş Dışişleri Bakanı AK Abdul Momen, konuya ilişkin yazılı soruya verdiği yanıtta, Malezya'dan gelecek böyle bir talebi kabul etmeyeceklerini belirterek "Arakanlı Müslümanlar, Bangladeş vatandaşı değil. Onlar, yüzyıllardır Myanmar'ın sakinleri" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Bangladeş’in daha fazla Arakanlı kabul etme durumu yok”

Momen, açıklamasında, "Bangladeş, onları almayacak. Bangladeş'in daha fazla Arakanlıyı kabul edecek ne yükümlülüğü ne de durumu var" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer ülkeleri sadece Bangladeş'e baskı yapmak yerine Arakanlı sığınmacıların yükünü paylaşmaya çağıran Momen, "Barınak sağlamamızı istemek yerine, küresel liderlik ve organizasyonların, halihazırda geçici olarak Bangladeş'te sığınan, zulüm görmüş 1,1 milyon Arakanlı Müslüman'ı yeniden yerleştirmesini memnuniyetle karşılarız" ifadelerine yer verdi.

Malezya'da 269 Arakanlı sığınmacı gözaltına alınmıştı

Malezya Sahil Güvenlik Biriminden yapılan açıklamada, 8 Haziran gecesi ülkenin batı kıyısındaki Langkawi Adası'na yanaşan bir sığınmacı gemisinin durdurulduğu ve sahil güvenlik ekiplerinin, gemiden denize atlayan 53 sığınmacı ile gemideki 216 sığınmacıyı gözaltına aldığı kaydedilmişti.

Malezya'ya yasa dışı yollarla giren 269 sığınmacının Arakanlı olduğu ve geri gönderileceği açıklanmıştı.

Diğer yandan, Malezya'ya gitmek isterken tekneleri denizde sürüklenen, çoğu kadın ve çocuk 382 Arakanlı Müslüman sığınmacı, 15 Nisan'da açlıktan ölmek üzereyken Bangladeş Sahil Güvenliği tarafından kurtarılmıştı.

Bangladeş Dışişleri Bakanı Momen, bu sığınmacılarla ilgili "Bengal Körfezi ve Andaman Denizi çevresinde 8 ülke bulunuyor ve Arakanlılara sığınma hakkı vermek hepsinin sorumluluğudur." demişti.

Malezya, 17 Nisan'da deniz yoluyla ülkeye giriş yapmaya çalışan 200 Arakanlı sığınmacıyı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tehlikesi nedeniyle geri çevirmişti. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU