İran’dan “Romina Yasası”: Ülkeyi ayağa kaldıran töre cinayeti sonrası çocuk istismarı resmen suç sayıldı

Kızının başını kestiği belirtilen baba Eşrefi’yi en fazla 10 yıl hapis cezası bekliyor

Romina Eşrefi'nin uykusunda öldürüldüğü belirtilmişti (Australscope/Newsflash)

İran’da 14 yaşındaki Romina Eşrefi’nin babası tarafından başı orakla kesilerek öldürüldüğü haberinin ardından çıkarılan kanun uyarınca çocuklara kötü muamele resmen suç sayıldı.

New York Times’ın (NYT) haberine göre 11 yıldır yaşanan anlaşmazlığın ardından pazar günü İran meclisinde kabul edilen yasayla birlikte, çocuklara yönelik duygusal ya da fiziksel istismarın yanı sıra bu yaş grubundakileri terk etmek suç kapsamına alınarak bir ilke imza atılmış oldu.

Yasal düzenleme, geçen ay erkek arkadaşıyla kaçmak için evden ayrıldığını belirtilen 14 yaşındaki Romina’nın babası tarafından feci bir şekilde öldürüldüğü haberinin ülkede geniş çaplı tepkilere yol açmasının ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Resmi haber ajansı IRNA dahil İranlı bazı medya kuruluşlarının son gelişmeye dair verdiği haberlerde yeni kanun “Romina Yasası” olarak nitelendirilirken, böyle bir düzenlemenin birkaç hafta önce çıkmış olması halinde bu kız çocuğunun bugün hayatta olabileceği yorumu yapıldı.

İran basınına konuşan çocuk hakları aktivisti avukat Rıza Şefike, “Romina hayatını kaybetti ve binlerce çocuk her gün ölümle yaşamın eşiğinde duruyor. Açıkça görüldüğü üzere bu vaka, çocukları koruyacak yasaların olmadığını ortaya çıkardı” dedi.

NYT’ye konuşan New York merkezli İran İnsan Hakları Merkezi Direktörü Hadi Ghaemi ise “İran çocuklara zarar vermeyi ilk kez yasalar çerçevesinde bir suç olarak kabul ediyor” ifadelerini kullandı.

İran İslam kanunlarına göre Romina’nın babası Rıza Eşrefi, “annelerin aksine babaların himaye eden kişiler olarak görülmesi ve kendi çocuklarını öldürmelerinin idam cezası kapsamı dışında tutulması” nedeniyle en fazla ceza süresi olan 10 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya bulunuyor.

Töre cinayetleri İran’da kadınlarla çocuklara yönelik yasal koruma eksikliğine dair tartışmalara yol açarken, vatandaşlar bu konuyla ilgili tasarının neden 11 yıldır mecliste çözüm beklediğini sorguluyordu.
 


Diğer taraftan kadınlara yönelik duygusal, cinsel ve fiziksel istismarı suç sayan yasa tasarısı 8 yıldır mecliste kabul edilmeyi bekliyor.

Hükümetin elindeki resmi rakamlara göre İranlı kadınların yaklaşık üçte ikisi aile içi şiddete maruz kalıyor.

Romina’nın öldürülmesinin ardından Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin hükümeti, meclisten her iki tasarıyı da hızlandırması talebinde bulunmuştu.

Ancak NYT haberinde, şubat ayındaki seçim sonrası muhafazakarların çoğunluğu elde ettiği meclisin kadınların korunmasına dair kanunu geçirme konusunda duruşunun belirsiz olduğu değerlendirmesinde bulundu.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU