AYM Başkanı: Başka bir ülke olsa mahkeme kapısına kilit vurup giderlerdi

"AİHM’deki bütün ülkelerden gelen dosya sayısı 50 bin, bizde tek başına 40 bin"

Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, mahkemedeki bireysel başvuruların fazlalığına dikkati çekerek “Başka bir ülkedeki bireysel başvuru bu şartlar altında olsa, kapıya kilidi vurur giderlerdi. Ama arkadaşlarımız yılmadı, yoğun bir çalışma ile eritti ve bu noktaya kadar getirdi…” dedi.

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde AYM Başkanı Arslan ile yaptığı görüşmeyi yazdı.

Görüşmelerinin ağırlıklı olarak TBMM üyeliği düşen 3 milletvekilinden biri olan Enis Berberoğlu’nun AYM’ye yaptığı bireysel başvuru ile ilgili olduğunu aktaran Sarıkaya, şunları yazdı:


“Bireysel başvuru zamanında sonuçlanmadığı için karar alındı, sonuçlansa belki böyle olmayacaktı” eleştirilerini anımsattım.
Arslan, Mahkeme’nin üzerlerindeki ağır dosya yüküne dikkat çekip ekledi:
“Özellikle 15 Temmuz sonrası dosya sayımız 120 bine çıktı; şimdi 40 bin civarına indirebildik. AİHM’deki bütün ülkelerden gelen dosya sayısı 50 bin, bizde tek başına 40 bin... Bunun için bir zamana ihtiyaç var. Başka bir ülkedeki bireysel başvuru bu şartlar altında olsa, kapıya kilidi vurur giderlerdi. Ama arkadaşlarımız yılmadı, yoğun bir çalışma ile eritti ve bu noktaya kadar getirdi…”
Berberoğlu’nun başvurunun sonuçlanmaması konusundaki eleştirilere de şu yanıtı verdi:
“AİHM’de 10 yılda sonuçlanan dosyalar var, kimse çıkıp neden zamanında karar vermediniz diyebiliyor mu?”
Kendilerinin “eleştirilmez olmadığına” vurgu yaptı, “Ama sonuçta bir karar süreci işliyor, Mahkeme çalışıyor; önemli olan yükü eritmek ve bir daha hak ihlali olmamasını sağlayacak mekanizmayı yaratmak” dedi.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU