Kuzey Kore resmi medyası kabul etti: Kim İl-Sung'un ışınlanma kabiliyeti yoktu

Güney Koreli uzmanlar Kim Jong-un'un iktidara gelmesinden bu yana ülkenin eski liderleri hakkındaki ilahlaştırıcı doğaüstü öykülerde azalma olduğunu belirtiyor

Kuzey Kore kurulduğundan bu yana devlet başkanlığı babadan oğula geçti. Ülkenin kurucusu Kim İl-sung 1948'ten 1994'teki ölümüne kadar, 46 yıl ülkeyi yönetmişti (Reuters)

Kuzey Kore'de devlet medyası ülkenin kurucusu Kim İl-sung'a atfedilen bir efsaneyi reddetti.

RFA'nın aktardığına göre devlete ait Rodong Sinmun gazetesindeki haberde ülkenin kurucusu hakkındaki bir efsane kastedilerek "Gerçekte kişiler uzayı bükerek ortadan kaybolup başka yerde beliremez" dendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkedeki efsanelere göre Kim İl-sung'un yapabildiğine inanılan "chukjibop" tekniği Uzakdoğu mitolojisinde ve Kung Fu filmlerinde görülen bir tür "ışınlanma".

Filmlerde bu metodu kullanan kişi rakibinin kör noktasına doğru çok hızlı şekilde hareket ederek geçici şekilde rakibine görünmez oluyor ve ışınlanıyormuş gibi algılanıyor.

Efsaneye göre Kim İl-sung bu tekniği Japonya'nın Kore'yi yönettiği 1910-1945 yılları arasındaki dönemde Japon askerlerle savaşırken kullandı. Kuzey Kore'deki "lider kültü" kapsamında Kim Jong-un, babası Kim Jong-il ve dedesi  Kim İl-sung'a çok sayıda efsanevi özellik atfediliyor ve bazıları okulardaki derslerde okutuluyor. 

Bunlar arasında Kim Jong-un'un üç yaşında otomobil sürebildiği ve Kim Jong-İl'in golf sporunu ilk denediğinde rekor skor yaptığı şeklinde iddialar da yer alıyor.

"Kim Jong-un'un seleflerinin ilahlaştırılmasını reddetmesini önemsemeliyiz"

Güney Koreli yetkililerse Kim Jong-un'un iktidara geldiği 2001'den bu yana babası ve dedesi hakkında ilahlaştırma amacı taşıyan doğaüstü öykülerde azalma olduğunu belirtiyor.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı da ilk kez Kim hanedanına ait bir mitin devlet medyasınca reddedildiğini vurguladı.

Bakanlıktan bir yetkili gazetecilere yaptığı açıklamada "Ülkenin şu andaki liderinin (Kim Jong-un) seleflerinin ilahlaştırılmasını reddetmesini ve ekim ayında Kumgang Dağı'nda seleflerine yönelik eleştiriyi önemsemeliyiz" dedi. 

Kim Jong-un, dağdaki tatil yerinde Güney Kore tarafından inşa edilen otel ve turistik tesislerin yıkılması talimatını vermiş ve seleflerinin "yanlış politikalarından" dolayı turizm bölgesinin 10 yıldan fazla bakımsız kaldığını söylemişti.

 

Independent Türkçe, RFA

DAHA FAZLA HABER OKU