Kalp krizi geçirdiği iddia edilen Kim Jong-un haftalar sonra nükleer mesajla ortaya çıktı

Yaklaşık 20 gündür ilk kez görülen Kuzey Kore lideri, nükleer silah caydırıcılığının artırılacağı mesajını verdi

Devlet haber ajansı KCNA, haftalar sonra ilk kez Kim Jong-un’un fotoğrafını yeni olduğunu belirterek servis etti (AP)

Kuzey Kore devlet medyası, ay başından bu yana kamuoyunun karşısına çıkmayan ülkenin lideri Kim Jong-un’un çok önemli bir askeri zirveye başkanlık ettiğini bugün bildirdi.

Ne zaman düzenlendiği net bir şekilde açıklanmayan zirvede, ülkenin nükleer cephanesinin güçlendirilmesi ve ordunun hazırlanması gibi konuların ele alındığı duyuruldu. Habere göre, Pyongyang’ın “tehditkar dış güçlere” karşı nükleer caydırıcılığını artırması gerektiği konuşuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen aydan bu yana Kim Jong-un’un sağlık durumuyla ilgili söylentiler sürüyor. 20 gün gözükmedikten sonra, Mayıs başında bir gübre fabrikasında düzenlenen törene katıldığı haberi servis edilen Kuzey Kore lideri, sağlığı hakkındaki soru işaretlerini bastırmıştı.

Ancak yine yaklaşık 20 gündür kamuoyu önüne çıkmaması, hakkındaki iddiaları yeniden ortaya dökmüştü.

36 yaşındaki Kim hakkındaki en yaygın söylentilerden biri, kalp krizi geçirdiğini öne sürüyor. Fakat Güney Koreli yetkililer dahi bu iddiaları yalanlıyor.

Seul istihbaratı, her ne kadar Kuzey Kore yönetimi ülkede koronavirüs görülmediğini iddia etse de, Kim Jong-un’un tedbir amaçlı olarak çok ortalarda gözükmemeyi tercih ettiğini belirtiyor.

Güney Kore istihbaratının parlamentoya verdiği bilgilere göre, yıl başından bu yana 17 kere halkın önüne çıkan Kim Jong-un, önceki senelerde aynı dönemde ortalama 50 kere benzer ortamlarda görülmüştü.

Donald Trump’ın ABD Başkanı olmasıyla iki ülke arasında ilerleyen nükleer müzakerelerse çıkmazda. Amerikan medyası, son günlerde Washington’ın da 28 yıl sonra nükleer test yapmayı ele aldığını bildirmişti.


Independent Türkçe, AP, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU