Yeni bedelliler son bedellilerden 2 kat fazla ödeyecek

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın kamuoyu ile paylaştığı yeni askerlik modelinde 31 bin 343 lira olarak belirlenen tutar her altı ayda bir artacak

Fotoğraf: AA

Bedelli askerlik fiyatı yurtiçinde bulunanlar için 31 bin 343 lira, yurtdışında bulunanlar için 5 bin 113 euro olarak belirlendi. Bedelli askerliğin fiyatı belirlenirken “40 bin gösterge x(çarpı) memur maaş kat sayısı x 6” formülü uygulandı. Bu formüle göre, her altı ayda bir memur maaşına yapılacak zam bedelli askerliğin fiyatını da artıracak.

Bedelli askerlikte fiyat formülü, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yeni askerlik sistemine ilişkin yaptığı açıklamaların ardından duyuruldu. 31 bin 343 liralık fiyat şu an için uygulanan “0,130597’lik memur maaş kat sayısı ile hesaplandı. (40.000 X 0,130597 X 6 = 31.343,28 lira)

26 Temmuz 2018 tarihinde kabul edilen bedelli askerlik teklifinde yaş sınırı 25, fiyat 15 bin lira ve temel askerlik eğitimi şartı 21 gün olarak belirlenmişti. Yeni sistemde zorunlu temel eğitim 1 ay olacak.
 


Akar, konuya ilişkin ayrıntıları konuk olduğu Anadolu Ajansı Editör Masası programından paylaştı:

 "Yeni askerlik sistemi dağılımı bedelli askerlik, yükümlü erbaş ve erler, yedek astsubaylık, yedek subaylık ve dövizli askerlik şeklinde olacak. Lise mezunu gencimiz bir ay temel askerlik yapacak. İhtiyaçtan fazla bedelli talebi olursa kura çekilecek. Bir aylık eğitimin sonunda bedelliye ayrılacaklar ve askerlikle ilişkileri kesilecek. Lise mezunu gençlerimiz 6. aya kadar askerlik yapacaklar bu süre zarfında harçlık alacaklar. Eğer talep ederlerse ve sınavları geçerlerse bir altı aylık daha askerlik yapacak ve bu maaşlı olacak. Eğer bir yılın sonunda başarılı olurlarsa profesyonel askerliğe devam edebilecek."

Akar, yeni sistemin ilgili kurum ve kuruluşlar ile ilgili bakanlıklarla ortaklaşa yapılan yoğun çalışmaların ardından ve olabildiğince modern veriler kullanılarak belirlendiğini kaydetti.

"Her sene bazı hallerde her ay gençlerimizin, anne babaların 'ne olacak, yarın ne çıkacak' endişesine kapılmadan gençlerimiz eğitimini, öğrenimini, meslek hayatını sürdürsün, mesleki planlamalarını yapsınlar, anne babalar çocuklarının geleceğiyle ilgili planlamasını yapabilsin şeklinde bir noktaya gitmeye çalıştık."


6 ay harçlık 6 maaş dönemi

Yeni sistemdeki dikkat çeken değişikliklerden biri de lise ve altı okul mezunlarına yönelik. Akar, 6 aylık zorunlu görevin ardından orduda kalmak isteyen ve gerekli şartları yerine getirenler için maaş ödemesi yapılacağını açıkladı:

“Bu bir ay temel eğitimi müteakip diğer lise mezunu ve altı gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda askerlik yapacak, toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra bu erlere 'kalmak ister misiniz' diye soracağız. Bu süre zarfında hem 1 ayda hem 5 ayda sadece harçlık alacaklar. Bu 6 ay bittikten sonra istekli oldukları, uygun oldukları, gerekli sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde bir 6 aylık sözleşme yapacak, bu maaşlı olacak. Gencimiz aynı görevde devam edecek fakat maaşlı olacak. Bu maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları, oradaki değerlendirmelerde bu arkadaşımız, bu genç başarılı olduğu takdirde o sözleşmeli er, uzman erbaş olabilecek. Ona müracaat edebilecek."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yedek astsubaylık ve astsubaylık

Lisans ve lisansüstü eğitim görenlerde zorunlu temel eğitim 2 ay olacak. Geri kalan 10 ayı kıtalarda geçirecek olan yedek subaylar bu süre boyunca maaş alacak. Önceden meslek yüksekokulu mezunlarının lise mezunu gibi muamele gördüğünü anımsatan Akar, meslek yüksekokulu mezunlarının da yedek astsubay olabileceklerini belirtti. 2 ay temel askerlik sınıf eğitimine tabi tutulacak yedek astsubaylar 10 ay süreyle maaş alacak. Her iki grup da bir yılın sonunda terhis alabilecek. İsteyenler de haklarındaki değerlendirmeler uygunsa ve gerekli sınavları geçtikleri takdirde orduda kalabilecek.

Son kararı Cumhurbaşkanlığı verecek

Çalışmanın Cumhurbaşkanlığına sunulacağını belirten Akar, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bir ilk ön talimatlarını aldık ama bir kez daha orada irdelenecek ondan sonra kanunlaşacak. Önümüzdeki nisan ayında bunlar gerçekleşecek. O sırada bunlar değerlendirilecek" ifadelerini kullandı, maaş ödemelerine ilişkin ise tutar vermedi.

 

DAHA FAZLA HABER OKU