Albayrak: Birileri bir dönem Türkiye'yi ithalat cenneti yapmaya çalıştı, biz yerli üretimi önceleyeceğiz

TOBB Ekonomi Buluşması’nın videokonferansına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, stratejik ve Türkiye’de üretim imkanı olmayan ürünler haricinde ithalatın artık eskisi gibi kolay olmayacağını söyledi

Fotoğraf: Twitter/@BeratAlbayrak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı 365 oda ve borsa başkanı ile 61 sektör meclis başkanının katılımıyla gerçekleştirilen TOBB Ekonomi Buluşması’nın videokonferansına katıldı. 

Toplantının açılışında konuşan Albayrak, salgın sürecinin etkilerini gidermek için verilen desteklerin 252 milyar lirayı aştığını söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı, “Bunun içerisinde eğer ötelenen kredileri, vadesi gelen anapara faiz ödemelerini koyarsak bu rakam yaklaşık 350 milyar lirayı geçiyor” diye konuştu. 

Salgın sonrası süreçte orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin, ara mallarının Türkiye’de üretilmesi başta olmak üzere yerlileştirme adımlarının hızlandırılacağını belirten Berat Albayrak “Stratejik ve ülkemizde üretim imkanı olmayan ürünler haricinde artık ithalat eskisi gibi kolay olmayacak” dedi. 


“Birileri bir dönem Türkiye'yi ithalat cenneti yapmaya çalıştı. İş dünyamız, sanayicimiz bunun şahidi” ifadelerini kullanan Albayrak şöyle devam etti: 
 

Yerli üretimi ve yerli üretimin dünya ile rekabetini tüm politikalarımızda daha da önceleyeceğiz. Finansmana erişim, banka kredileri, banka rasyoları yerli üretim odaklı mı? Artık bu konsept hayatın her alanında çok daha etkin oluşacak.

Yerlileştirme için elin taşın altına koyan, yerli üretim için sorumluluk alan tüm sanayicimizi daha da koruyacağız, daha da destekleyeceğiz. Bunun için özellikle uzun vadeli, Türk lirasına dayalı ve düşük maliyetli finansman programlarımızı önümüzdeki dönem düşen faizlerle birlikte daha da etkin bir şekilde hayata geçireceğiz. 


Ekonominin yeni normale hızla adapte olacağını söyleyen Albayrak,  "Tarihi fırsatlara şahit olduğumuz, her alanda daha etkin bir şekilde üretmenin gündemde olacağı bir sürece giriyoruz. Bu üretim kapasitemizi iyi değerlendirirsek, ekonomide yepyeni ve kalıcı bir hikaye yazacağımız bir dönem olacak" ifadelerini kullandı. 


AA

DAHA FAZLA HABER OKU