Cezayirlilerin ülkelerinin yarınına olan güvensizliği, onları Akdeniz’e açılmaya itiyor

Göçmenler, birkaç gün önce sosyal medyada, Akdeniz’e açılmış bir teknede ‘Ne korona, ne başka bir şey bizi durduramaz. İspanya bizi çağırıyor' diyerek salgını hafife aldı

Uluslararası sularda yasadışı Libyalı göçmenler, 9 Ocak 2020 (AP)

Cezayir’de sosyal medyada yer alan ve bir grup genci bir tekne ile İspanya sahillerine giderken gösteren video, hem halk hem de yetkililer arasında çeşitli düzeylerde, insanların yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını varken neden hayatlarını riske attıklarına ilişkin bir tartışma başlattı.

Koronavirüs salgınına doğru göç

Bazıları Akdeniz’deki yasadışı göçün yeniden başlamasını, Cezayir'de değişimin gerçekleşeceğine dair güven eksikliğine, yarınlara dair umutların olmayışına ve belirsizliğin devam etmesine bağlarken bazıları da gençlerin Akdeniz’de ve koronavirüs salgını ortasında hayatlarını riske atmalarının en önemli nedenlerinden birinin, İtalya ve İspanya'daki yetkililerin yasadışı göçmen statüsünün çözümüne ilişkin açıklamaları olduğunu öne sürdü

Birkaç gün önce sosyal medyada, Akdeniz’e açılmış bir teknede ‘Ne korona, ne başka bir şey bizi durduramaz. İspanya bizi çağırıyor' diyerek salgını hafife alan ve ailelerine, arkadaşlarına ‘sağlıkta buluşalım, kızma anne’ sözleriyle veda eden bir grup gencin videosu ortaya çıktı. Oruçlu olduklarını belirten gençler, iftarlarını İspanya’nın kıyı bölgesi Almería’da yapacaklarını vurguladı.

Madridli yetkililer, İspanya Sivil Muhafızları’nın ardından 14 Mayıs Perşembe günü Endülüs kıyılarına doğru yüksek hızda yol alan bir teknede Cezayirli yasadışı göçmenlerin geldiğini gösteren bir resim yayınladı.

İspanyol yetkililer, geçtiğimiz iki gün içinde aralarında çocuklar, hamile kadınlar ve engelliler de olmak üzere 126 Cezayirlinin yasadışı yollarla ülkeye giriş yaptığını duyurdu. Yapılan açıklamada ayrıca İspanya Donanması’nın beşi kıyıda ve dördü açık denizde olmak üzere Cezayir'den gelen toplam dokuz tekneye müdahale ettiğine işaret edildi. Bununla birlikte ülkenin güneydoğusundaki liman kenti Oran’da, Cezayir'in batısı ile Almería kıyıları arasında yabancıların İspanya'ya yasadışı yollarla girişini kolaylaştıran bir suç çetesinin üyesi olmakla suçlanan 11 kişinin tutuklandığı kaydedildi.

Reformların gerçekleşeceğine dair belirtilerin yokluğu

İspanya'daki Cezayirli Göçmenler Gençlik Derneği Başkanı ve Uluslararası Kızılhaç üyesi Muhammed el-Emin, göçmen teknelerinin, ülkenin istikrarsızlığı ve gerçek reform belirtilerinin olmaması nedeniyle durmadığını ve durmayacağını söyledi. Independent Arabia’ya konuşan Emin, “Gençlerin daha iyi bir gelecek isteği, onları hayatlarını riske atmaya ve bu intihar adımına sürüklüyor. Bugün Cezayir'de gördüğümüz gibi, gençler, salgına karşı alınan koruma tedbirlerine, karantinaya veya geceleri uygulanan sokağa çıkma yasaklarına saygı gösterilmediğinden, salgını da önemsemiyorlar. Bu adımı atmamaları için onları ikna etmek amacıyla birçok gençle konuştum. Fakat bana ‘İspanya'daki hapishane ülkemdeki özgürlükten daha iyidir’ yanıtını verdiler” ifadelerini kullandı. İşlerin gençler için hiçte net olmadığını vurgulayan Emin, “Koronavirüs salgınının İspanya'da çok daha tehlikeli bir boyutta olduğu konusunda onları uyardım. Bana, ‘En azından bizi yediğimiz, içtiğimiz, uzandığımız yasadışı göçmenler merkezine atıyorlar, kendi ülkemizde kalmaktan daha’ dediler” şeklinde konuştu.

Emin’e göre İtalya ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinin yasadışı göçmenlerin durumunu çözeceklerine dair açıklamaları bu insanların bu maceraya atılmalarında büyük rol oynuyor. Önümüzdeki günlerde Kuzey Afrika kıyılarında büyük bir göç dalgasına şahit olunabileceğini belirten Emin, yetkililerin gençlerin taleplerini dikkate alması, diyalog kanallarını açması, onlara yaklaşması ve onlara hayali değil gerçek bir umut vermesi gerektiğini vurguladı. Yetkililer için kolay olmasa da güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğinin altını çizen Emin, “Yetkililer, devletin imkanlarını hazırlayarak bu ikilemi önlemek için samimi ve gerçek niyetlere sahip olduklarında, kuşkusuz, girişimci gençler tarafından kabul görecekler ve olumlu tepkilerle karşılanacaklar” dedi.

İtalya ve İspanya da sorumlu

İtalya ayrıca çiftçi veya hizmetçi olarak çalışan yasadışı göçmenlerin durumunu düzenleme, karaborsayı kontrol altına alma ve salgın karşısında sağlık hizmeti almalarını sağlama kararı aldı. Başbakan Giuseppe Conte kararın, çalışma alanında karaborsaya son vermek ve tarımsal üretimi kurtarmak için suçla mücadelede bağlamında alındığını açıkladı.

İspanya hükümeti ise gıda tedariki ve üretimin zarar görmemesi için ülkenin önümüzdeki birkaç hafta içinde yaklaşık 80 bin işçiye ihtiyaç duyduğunu duyurdu. İspanya Tarım, Balıkçılık ve Gıda Bakanı Luis Planas Puchades tarafından yapılan açıklamada, “Ülkedeki sağlık durumu ve hareket kısıtlamaları nedeniyle öncelik her zaman hasat yerleri yakınlarındaki işçilerin olacak” dedi. Bakan yasadışı çalışanlar için ise hasat mevsimine katılmaları için iş sözleşmeleri düzenleneceğini belirtti.

Kuzey Afrika sahilinden denize akın

Tunus Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu, yetkililer tarafından uygulanan koronavirüsle mücadele tedbirleri ve karantina önlemlerine rağmen, İtalya sahillerine 190'dan fazla göçmenin geldiğini açıklarken Tunus Donanması'nın aynı dönemde İtalya kıyılarına ulaşmaya çalışan bin 500’den fazla Tunuslu yasadışı göçmeni engellediğine dikkati çekti.

İspanya'da yayınlanan bazı gazeteler, İspanya kıyılarına ulaşan yasadışı göçmen sayısındaki endişe verici artışa işaret etti. Aynı gazeteler, Endülüs Bölgesi kıyılarına tekne ile ulaşmaya çalışan 103 Faslı yasadışı göçmenin yakalandığını ve Fas’ın Cadiz kentinden yola çıkan bir tekneyle denizde dalgalar arasında mahsur kalan 69 yasadışı göçmenin kurtarıldığını ekledi.

Üzerindeki yasadışı göç dalgasının baskısı artmaya devam eden Malta ise Avrupa Birliği'ni (AB), özellikle koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında limanlarının kapatılmasından sonra gelen göçmen teknelerin akışını engellemeye yardımcı olmak için Libya'da acil bir insani misyon başlatmaya çağırdı. Çağrı, Malta Sahil Güvenlik güçlerinin Libya'dan Malta kıyılarına gelen dört teknede 258 kişinin yasadışı yollarla ülkeye girmeye çalışmalarının ardından yapıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/119886

DAHA FAZLA HABER OKU