Avrupa Müzeler Konfederasyonu’ndan koronavirüs deklarasyonu: “Kültür çalışanlarına destek olun”

Konfederasyon, sanatçılar ve kültür çalışanlarının bu olağandışı dönemi atlatabilmesi için yetkililerden mali katkı talep etti

Tecrit önlemlerini sürdüren İtalya'da bir çocuk, balkonda saksafon çalıyor (Reuters)

Avrupa Müzeler Konfederasyonu L'Internationale üyeleri, koronavirüs pandemisiyle ilgili ortak bir deklarasyon yayımladı. "Sağlıklı Bir Topluma Doğru" başlığını taşıyan deklarasyonda hükümetlerin ve özel işletmelerin koronavirüsten etkilenen sanatsal ve kültürel üretimi desteklemesi talep edildi.

L’Internationale üyesi müze ve kültür kurumlarının tecrit sürecinde serbest çalışan, gelirini veya sağlık hizmetlerine erişimini kaybeden meslektaşlarıyla dayanışmaya öncelik verdiği bildirilen deklarasyonda şu ifadeler yer aldı:

Müzelerin bahsi geçen bütün taraflara yönelik yeterli kaynağı tedarik etmesi mümkün olmadığı için Avrupa’daki merkezi ve yerel yönetimlerden sanatçılar ve kültür çalışanlarına, serbest meslek sahipleriyle sivil toplum kuruluşlarına yaşadığımız olağandışı dönemi atlatabilmeleri için mali katkıda bulunmalarını talep ediyoruz.

Bunun yanı sıra üye müze ve kurumlar, bulundukları ülkelerin program ve faaliyetlerini koşulların gerektirdiği şekilde yeniden düzenleme ihtiyacını kabul ettiklerini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan deklarasyonda ekonomi, politika ve kültür arasındaki dinamik etkileşimin yeni bir dengeye ihtiyaç duyduğu vurgulandı. Üye müze ve kurumlar da bu dengenin bulunması için çağrıda bulundu.

Kültür kurumlarının sağlıklı bir sivil toplumun kendine güvenini kamusal düzlemde yeniden inşa edebileceği yerler olduğu söylenen açıklamada hükümetlerin kültürel ortamı, virüs kaynaklı felaketin ortasında bir sığınak olarak görmeye başlaması gerektiği ifade edildi.

“Bu doğrultuda, hükümetler kadar özel işletmeler ve bireylerden de sanat ve kültüre bağlılıklarını tazelemelerini istiyoruz” denen deklarasyonda şu açıklamalara yer verildi:

Bugün kurumların, sınırlı kaynaklarının izin verdiği ölçüde sanat ortamını desteklemesi ve kendi alanlarında bağımsız üretim yapanlarla işbirlikçilerine gelecekte ortak çalışma ve çeşitli burs imkânları sunması gerektiğine inanıyoruz.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU