Düşük testosteron seviyelerine sahip erkek koronavirüs hastalarının hayatını kaybetme olasılığı daha yüksek

Bilim insanları Kovid-19'un neden erkek hastalarda kadınlara nazaran daha fazla can kaybıyla sonuçlandığını kesin olarak belirleyebilmiş değil

Dünya genelinde 4 milyon 350 binden fazla Kovid-19 vakasının çoğunluğunu erkekler oluşturuyor (AP)

Yeni bir araştırma, testosteron seviyesi düşük olan erkek koronavirüs hastalarının virüs nedeniyle hayatını kaybetme riskinin daha yüksek olduğuna işaret ediyor.

Dünya genelindeki ölüm rakamları şu anda erkeklerin Kovid-19'dan ölme olasılığının kadınlara göre daha yüksek olduğunu gösteriyor fakat bilim insanları bunun nedenini henüz belirleyebilmiş değil.

Almanya'daki bir hastanede yapılan yeni çalışma, erkeklik hormonu testosteronun vücudun SARS-CoV-2'ye verdiği yanıtta oynadığı role ışık tuttu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamburg-Eppendorf Üniversitesi Tıp Merkezi'nden araştırmacılar hastanenin yoğun bakım ünitesine başvuran ilk 45 Kovid-19 hastasını (35 erkek, 10 kadın) inceledi.

Bu gruptan 9 erkek ve üç kadın hayatını kaybetti. Bu süreçte hastaların 7'si oksijene ihtiyaç duyarken, 33'ü solunum cihazlarına bağlandı.

Çalışmada 35 erkeğin üçte ikisinden fazlasında (yüzde 68,6'sında) düşük testosteron seviyeleri kaydedildi.

Buna karşılık kadın hastaların yarısından fazlasında (yüzde 60) testosteron seviyeleri yükselmişti.

Testosteron vücudun bağışıklık yanıtını takip etmekten sorumlu birçok hormondan biridir. Erkeklerde sinyal moleküllerinin düşüklüğü, bir patojenle savaşırken vücudun verdiği tepkiyi bozabilir ve karıştırabilir.

Bu, Kovid-19'dan muzdarip olanların çoğunda görülen ve aşırı aktif bir bağışıklık sisteminin neden olduğu "sitokin fırtınası" diye de adlandırılan  hiper-enflamatuar duruma sebebiyet verebilir.

Şiddetli akciğer hasarına ve akut solunum sıkıntısı sendromuna (ARDS) yol açabilen bu aşırı homeostatik reaksiyonun en kötü durumdaki koronavirüs hastalarının ölümünden sorumlu olduğu düşünülüyor.

Araştırmaya katılan Profesör Gülşah Gabriel, Daily Mail'e verdiği demeçte “Normal testosteron seviyesine sahip erkeklerde sitokin fırtınası görülmez ve bu sebeple hayatta kalma olasılıkları daha yüksektir” ifadelerini kullandı.

Almanya'da yapılan çalışma, kadın koronavirüs hastalarında yüksek testosteron seviyelerinin yüksek bir inflamatuar yanıta bağlı olduğunu kaydetti.

Araştırmayı yapan bilim insanları çalışmalarında “SARS-CoV-2, dünya genelinde insanları enfekte etmeye devam ederken, Kovid-19'lu erkeklerin yaştan bağımsız olarak, kadınlara kıyasla şiddetli ve hatta ölümcül sonuçlar geliştirme riskinin daha yüksek olduğu defalarca bildirildi. Bu sebeple erkeklerin Kovid-19'dan ölme olasılığının neden kadınlardan daha yüksek olduğunu anlamak son derece önemli bir hal aldı” diye yazdı.

Çalışma henüz hakem denetiminden geçmedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU