İlhan Ömer: İsrail’e ‘bağlılık yemini’ etmemek beni antisemitik yapmaz

İsrail’i eleştiren konuşması nedeniyle eleştirilen Minnesotalı Kongre üyesi “Bana her gün, ‘İsrail yanlısı değilsen Amerika karşıtısın’ diyorlar” sözleriyle kendini savundu

Demokrat Parti'nin Musevi Kongre üyesi Nita Lowey ile Müslüman Kongre üyesi İlhan Ömer arasında İsrail tartışması yaşanıyor

Zamira Rahim - The Independent

İsrail hakkındaki sözleri nedeniyle aldığı eleştirilere yanıt veren ABD’li parlamenter İlhan Ömer, Kongre’de görevini yerine getirirken İsrail’e “bağlılık yemini” etmeye ihtiyacı olmadığını söyledi.

The New York Times’ın haberine göre, Ömer geçen hafta çarşamba günü katıldığı bir etkinlikte şöyle konuşmuştu:

“Bu ülkede, insanları yabancı bir devlete bağlılık göstermeye zorlayan siyasi nüfuz hakkında konuşmak istiyorum.”

Konuşmasında Museviler hakkında klişe sözler kullanmakla itham edilen Ömer’in açıklamaları Kongre üyelerinden tepki aldı. Son gelişmeler, Demokrat Partili Kongre Üyesi Nita Lowey ile Ömer arasında Twitter’da hararetli bir tartışma yaşanmasına da yol açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ömer’in Washington’daki İsrail yanlısı grupların etkisi üzerine yaptığı son açıklamaları eleştiren Lowey, attığı tweette “Kongre’nin hiçbir üyesinden herhangi bir ülkeye sadakat yemini etmesi istenmez” dedi. Lowey, Twitter’daki diğer paylaşımlarda şu ifadeleri kullandı:

“Kongre üyesi Ömer’in İsrail’e verilen desteği yanlış nitelendirmeye devam etmesi karşısında üzgünüm. Kendisini sözlerini geri almaya ve böylesi açıklamaların neden bu kadar incitici olduğu konusunda Musevi toplumuyla daha fazla diyalog kurmaya çağırıyorum.”

Cuma gecesi yaşanan karşılıklı yazışmada kendisini savunan İlhan Ömer ise arka arkaya şu paylaşımları yaptı:

“Sayın Kongre üyesi! Bizim demokrasimiz karşılıklı tartışma üzerine inşa edildi. Ülkemdeki Kongre’de ya da komitede hizmet sunmak için benden yabancı bir ülkeye bağlılık/güvence sözü vermem beklenmemeli.”

“Benim yaptığım şey, İsrail’le ilişkimizi çarpıtmak değil, sorgulamaktı. Konuyu bağlama şeklimden de bu açıkça anlaşılıyordu.”

“Bana her gün ‘İsrail yanlısı değilsen Amerika karşıtısın’ diyorlar. Bunu, sorunlu bir yaklaşım olarak görüyorum ve yalnız değilim. Ne tesadüf ki ne zaman bu mesele hakkında sesimi yükseltmeyi istesem kendimi saldırılara açık halde buluyorum.”

İlhan Ömer’e tepki veren bir diğer Demokrat olan Debbie Wasserman Schultz ise şu paylaşımlarda bulundu:

“Üzülerek söylemeliyim ki antisemitizm etrafında dönen yanlış anlamalar ve incitici yorumlar gelmeye devam ediyor. Anlamaya giden yol diyalogdan geçer. İlhan Ömer;  tekrar eden yanlış anlamalar, zararın tekrarlanmaması adına diyaloğun gerekli olduğunu gösteriyor. Umarım bunda mutabık kalırız ve gerilimler daha kötüye gitmez.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU