Ahmet Hakan’a İBB’den istediği cevap geldi

İBB, Kadıköy’deki tatbikat sırasında hayatını kaybeden iki itfaiye eri için Hürriyet’e açıklama gönderdi

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan’a İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) Kadıköy’de gerçekleşen bir tatbikat sırasında hayatını kaybeden 2 itfaiye eri hakkında açıklama geldi.

Hakan, dünkü köşe yazısında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan konu hakkında açıklama yapmasını istemişti.

Hakan bugünkü köşe yazısında belediyeden sorularına cevap geldiğini belirtti ve şu metni paylaştı:

Sayın Ahmet Hakan... Öncelikle iki arkadaşımızı şehit vermenin derin üzüntüsü içindeyiz, arkadaşlarımıza Allah’dan rahmet diliyoruz.

Sayın Ahmet Hakan... Otomatik itfaiye merdivenleri, yangınlara müdahale etmek ve kurtarma olaylarında kullanılmak üzere belirli standartlarda üretilmiş, elektronik, mekanik, hidrolik sistemler ile çalışan itfaiye araçlarıdır.

Kazanın yaşandığı merdiven aracı, İtfaiye Teşkilatımıza 2017 yılı Şubat ayında alındı. Personelimiz içerisinden 20 itfaiyeci arkadaşımıza, yetkili tarafından araç kullanma eğitmen eğitimi verildikten sonra, 2017 yılı Haziran ayından itibaren hizmete alındı. Sonraki süreçte yetkili firma tarafından, 3 yıllık garanti süresi kapsamında ağır bakımları ve periyodik bakımları yapıldı. Bu 3 yıllık bakım süresinde herhangi bir kaza ya da arıza kaynaklı tamirat da yaşanmadı. Araç uluslararası standartların öngördüğü teknik emniyet özelliklerine sahiptir.

Bütün itfaiye araçları, günlük vardiya değişimlerinden sonra ve haftalık periyodik eğitim saatlerinde eğitim ve tecrübe amaçlı çalıştırılıyor, açılıp kapatılarak yangına hazır halde tutuluyor. Bu işlem sırasında, merdivenci olarak yetiştirilen personelimize, merdivene ve yüksekliğe alışması, sepetin kontrol mekanizmalarını öğrenmesi, tecrübesinin artması için bu tür eğitimler yapılıyor. Merdiveni kullanan arkadaşımız, on iki yıllık itfaiyeci olup sekiz yıllık merdiven operatörüdür. Tüm merdivenli araçların kullanımında da yetkili bir itfaiyecidir.

İki şehidimizi verdiğimiz üzücü kaza da yine böyle bir eğitim sırasında meydana geldi. Kaza neticesinde ilk yapılan tespitlere göre mekanik bir arıza görünmekle beraber merdiven aracının alım ile kullanım süreci de dâhil olmak üzere adli ve idari soruşturma başlatılmış olup teknik incelemeler devam etmektedir.

Savcılık soruşturması çerçevesinde bilirkişi komisyonu da oluşturuldu ve komisyon incelemelerini sürdürmektedir.

Sayın Ahmet Hakan, konuya ilginiz nedeniyle teşekkür eder, tek bir kazanın dahi yaşanmaması için bütün çabamızı sergilediğimizi bilmenizi dileriz.

İBB Basın Danışmanlığı

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU