Yusuf Kaplan: Cuma namazlarına formül geliştirilmeli

"Endenozya’da, Lübnan’da, dünyanın çeşitli yerlerinde Müslümanlar, cumalara ara vermediler"

Beştepe'de kılınan temsili cuma namazından. (Fotoğraf: AA)

Yeni Şafak gazetesi yazarı Yusuf Kaplan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla yasaklanan cuma namazlarına yönelik bir formül geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Kaplan, AVM’lerin açılması kararını örnek göstererek camilerin hiç olmazsa cuma namazlarında sınırlı ölçülerde de olsa açılmasını istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaplan, bugünkü köşe yazısında cuma namazlarıyla ilgili olarak şunları yazdı:

Koronavirüs, Ramazan’ı da, Hac ibadetini de, cumalarımızı da etkiledi. Rabbimizin hikmetinden sual olunmaz. Bize düşen hikmetini idrak etmek olmalı.

Tarihte yaşanmayan bir durum var; ürpertici, tedirgin edici, düşündükçe insanı “böyle olmaz, böyle gitmez!” diyerek isyana sürükleyici trajik bir durum.

İbadetlere bu kadar ara verildiği, camilerin bu kadar kapatıldığı, cumaların adeta bu kadar iptal edildiği, hele Kabe’nin bu kadar sessizliğe gömüldüğü, tavafın neredeyse yapılamadığı bir trajik durum bu.

Elbette, genel bir salgın var ve bu salgına karşı korunulmalı, hassas davranılmalı. Kaldı ki, virüse yakalanmamanın yegâne yolu İslâm’ın üzerinde hassasiyetle titrediği temizlik ilkeleri. Bu temizlik anlayışı ve ilkelerinin bütün dünyada uygulanması ve bunun açıkça takdirle ifade edilmesi sevindirici.

Bir başka sevindirici hadise de bütün dünya genelinde Müslümanların virüsün yayılmaması konusunda son derece sorumlu hareket ettikleri gerçeği.

Bütün bunlar aşikâr ve güzel hadiseler. Ama cemaatle yapmanın farz olduğu ibadetlerin, meselâ cumanın, her şeye rağmen, sınırlı sayıda cemaatle de olsa, elbette ki korunma kurallarına özenle dikkat edilerek kılınmasının formülleri geliştirilmeli.

Endenozya’da, Lübnan’da, dünyanın çeşitli yerlerinde müslümanlar, cumalara ara vermediler: Herkes kendi seccadesini getirerek, sosyal mesafe başta olmak üzere diğer kurallara riayet ederek cuma nazmalarını ifa ediyorlar.

Türkiye’de de bu konuda Diyanet’in sadece Ankara’da yaptığı uygulamayı diğer şehirlere genişletmesinde fayda var.

AVM’ler gibi riskli yerlerin açılmasına karar verilmesi ama camilerin hiç olmazsa cumalara sınırlı ölçülerde de olsa açılması Rahman’ın rahmetine vesile olur, diye düşünüyorum.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU