ABD Gıda ve İlaç İdaresi, NASA'nın Kovid-19 tedavisi için ürettiği yeni solunum cihazını onayladı

NASA mühendislerinin cihazı 37 günde geliştirdiği belirtildi

Cihazın basit parçalarla üretilecek şekilde geliştirildiği belirtildi (NASA)

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) mühendislerinin, süregelen koronavirüs pandemisinde hastaları tedavi etmek için geliştirdiği yeni solunum cihazı ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylandı. 

Space'in haberine göre, VITAL isimli yüksek basınçlı cihaz, uzay ajansının ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki laboratuvarında mühendisler tarafından geliştirildi. 

NASA yöneticisi Jim Bridenstine yaptığı açıklamada, “FDA’nın bu onayı hükümetin kriz dönemlerinde nasıl hareket edebileceğini en iyi şekilde gösteren bir dönüm noktası” ifadelerini kullandı. 

Bu solunum cihazı vergi mükelleflerinin uzay araştırmalarına yaptığı yatırımların, onlarca yıl boyunca sınırları zorlayan ve insanlık için ilklere ulaşan beceri, uzmanlık ve bilginin Dünya’daki yaşamı iyileştiren ilerlemelere nasıl dönüştüğüne dair sayısız örneklerden biri.

FDA yetkilileri, 24 Mart’ta kabul edilen acil durumlarda verilecek onaylara dair mevzuat kapsamında VITAL isimli solunum cihazını onayladı. 

NASA mühendislerinin cihazı 37 günde geliştirdiği aktarılırken, cihaz ilk kez 21 Nisan’da New York’taki Icahn Tıp Okulu’nda test edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bahsi geçen solunum cihazının koronavirüsle mücadele etmek adına geliştirilen ve NASA’nın geçen hafta Donald Trump’a gösterdiği birkaç cihazdan biri olduğu ifade edildi. 

NASA yetkilileri yaptıkları açıklamada, “VITAL, ülkenin Kovid-19’a verdiği tepki için epey fayda sağlıyor. Daha hızlı üretilebiliyor ve geleneksel solunum cihazlarından daha kolay devamlılık sağlıyor. Ayrıca çok daha az parçadan oluşuyor ve bunların hepsi mevcut tedarik zincirleri aracılığıyla potansiyel üreticiler tarafından kullanılabilir” dedi. 

NASA yetkilileri buna ek olarak cihazın kullanıma uygun biçimde değiştirilebileceğini de ifade etti. Bu cihazların 4 ay çalışacak şekilde tasarlandığı da belirtildi. 

Cihazın geliştirildiği NASA laboratuvarını yöneten Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech), tıbbi üreticilere kolaylık sağlamak için ücretsiz kullanım izni sağlıyor.  

Caltech yetkililerinden Fred Farina, “Bir tasarıma sahip olduğumuza göre, bunu sağlık merkezlerine ve nihayetinde hastalara ulaştırmak için çalışıyoruz” dedi. 

 

Independent Türkçe, Space

DAHA FAZLA HABER OKU