Cumhurbaşkanı Erdoğan: Medeniyet imkan değil, vicdan meselesidir

Türkiye,'nin gönderdiği ve içerisinde 10 yerli solunum cihazının da bulunduğu yardım malzemeleri Somali’ye ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Solunum cihazları Somalili kardeşlerimize nefes olacak. Medeniyet imkan değil, vicdan meselesidir” dedi

Fotoğraf: AA

Türkiye’nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele eden ülkelere yardımları sürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine Milli Savunma, Sağlık, Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarınca hazırlanan malzemeleri taşıyan askeri nakliye uçağı bu kez Somali’nin başkenti Mogadişu’ye indi.

 

20200502_2_42212058_54459786.jpg
Fotoğraf: AA

 

Tanı kiti, tulum ve maske gibi çok sayıda önleyici sağlık malzemesi taşıyan uçakta, 10 tane de yerli yoğun bakım solunum cihazı yer aldı. Somali, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda 14 günde seri üretimine başlanan yerli yoğun bakım solunum cihazının gönderildiği ilk yabancı ülke oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Somali’ye gönderilen yardımlarla ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı:

Milli Teknoloji Hamlesi ile geliştirdiğimiz solunum cihazları Somalili kardeşlerimize nefes olacak. Medeniyet imkan değil, vicdan meselesidir. Milletimizin imkanları da vicdanı da mazlum ve muhtaçların yanındadır. Aziz Milletim, senin kalbinde merhamet adlı bir çınar vardır

 

20200502_2_42212012_54459675.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

Ekipman ve malzeme krizi yaşanıyor

Sağlık ekipmanları bakımından çok kötü durumda bulunan Somali koronavirüs salgını karşısında çaresiz görünüyor. 18 Nisan’da Washington Post’a konuşan Somali'nin az sayıdaki epidemiyologundan biri ve hükümetin koronavirüs görev gücünün bir üyesi olan Mahad Hassan ülkedeki durumu, “Ana tedavi merkezimizde neredeyse hiçbir şey yok. En son ziyaret, yatak, sadece yatak. Oksijen yok, vantilatör yok” deyi anlatmıştı.

Haberde görüşlerine yer verilen Doktor Abdirizak Yusuf ise ülkede sadece 4 tane yoğun bakım ünitesi olduğunu, solunum cihazı temin etmeye deneyen hükümetin salgın nedeniyle cihaz bulamaması ve mevcut cihazların da çok pahalı olması yüzünden başarısız olduğunu söylemişti.

Yusuf, ülkede çok az test yapıldığını ve hasta sayısını tahmin etmenin imkansız olduğunu belirtmişti.

601 Kovid-19 vakasının tespit edilebildiği Somali’de kayıtlara giren  28 can kaybı var.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU