Onlarca çocuk IŞİD topraklarından kaçarken öldü

En az 80 kişi, El-Hul kampına ulaşmaya çalışırken ya da gidecekleri yere varmalarının hemen ardından hayatlarını kaybetti. Ölümlerin başlıca nedenleri ise soğuk hava, kötü beslenme ve tıbbi yardımdan mahrum kalmak

Suriye’nin kuzeyindeki son IŞİD toprağından kaçış yolunda onlarca çocuk hayatını kaybetti. Yardım kuruluşları yaşanan trajedi karşısında uyarılarda bulundu.

Geçen hafta çoğunluğu kadın ve çocuk yaklaşık 15 bin kişi IŞİD’in kontrolündeki küçük toprak parçasından kaçarken, artan göç akını yerel Kürt yetkilileri de zor durumda bırakan boyuta ulaştı.

Suriye’nin kuzeyinde yer değiştiren insanlar için kurulan El-Hul kampındaki nüfus 50 bini aştı. Yeni gelen yaklaşık 2 bin kişi ise varış alanlarında kötü hava şartları altında uyumak zorunda kalıyor.

Çoğunluğu çocuk, en az 80 kişi, yerlerinden edilen insanların kaldığı kampa gidiş yolunda ya da buraya varışlarının hemen ardından hayatlarını kaybetti. Ölümlere yol açan başlıca nedenler arasında soğuk hava, kötü beslenme ve tıbbi yardım desteğinin bulunmaması yer aldı. Son bir ayda hayatını kaybedenlerin üçte ikisinin bir yaşın altındaki bebekler olduğu belirtildi.

Kampın idaresini yürüten Uluslararası Kurtarma Komitesi’nin (IRC) Ortadoğu Savunma Direktörü Misty Buswell, El-Hul’a ulaşan insanlarla ilgili rakamların inanılmaz derecede yüksek olduğunu belirtti.

Buswell, kampta yaşananlar hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Pek çok çocuk, ayakkabı ya da palto olmadan yaşamak zorunda kalıyor. Annelerin çoğu, kampa küçücük çocuklarla geldi. Bunların çoğunluğu, haftalardır yeteri kadar gıda, su ya da tıbbi yardım almadıkları için sağlıksız.”

IRC ayrıca, yeni gelenler arasında 100’den fazla ishal vakasının görüldüğünü bildirdi.

IŞİD halifeliğinin son toprak parçası olan, Deyr ez-Zor kentinin Bağuz Köyü, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından aylardır kuşatma altında. Örgütün tüm topraklarını ele geçirme amaçlı askeri operasyonun sonuna yaklaşıldığı belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küçük köyde su ve gıdaya ulaşma imkanının azalmasıyla birlikte son birkaç haftada IŞİD’in yüzlerce üyesi teslim oldu. Bu toprak parçasında sonun yaklaştığını fark eden savaşçıların aileleri de bölgeyi terk etti.

Öte yandan aldıkları yaralarla birlikte kaçan birçok insanın, kamp alanlarına ulaştıklarında ölmek üzere oldukları kaydedildi.  

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bu hafta başında yaptığı uyarıda, bölgeden çıkan insanları korumak için yeterince çaba gösterilmediğine dikkati çekti.

HRW Terörle Mücadele Müdürü Nadim Houry, sivillerin güvenliğine vurgu yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bağuz’dan kaçan sivillerde bir rahatlama olsa da söz konusu durum, savaşın bu insanların iyiliğinin yeterince göz önüne alınmadan sürdüğü gerçeğini örtemez. IŞİD üyelerinin ya da sempatizanlarının yakınları olma ihtimalleri, bu insanların korunması gereken haklarını ortadan kaldıramaz.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU