Trump: Dünya cehennem azabı çekiyor

ABD Başkanı "Tüm bu durumdan memnun değiliz çünkü daha önce kaynağında durdurulabileceğine inanıyoruz" diyor

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, ABD'de 1 milyon 70 binden fazla Kovid-19 vakası tespit edildi (AFP)

Beyaz Saray, ABD istihbarat teşkilatlarına Çin hükümetinin veya Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) koronavirüs salgınının ilk günleri hakkında bilgi gizleyip gizlemediğini soruşturmasını emretti.

NBC News'in haberine göre, bu üst düzey "görevlendirme" Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ve Savunma İstihbarat Ajansı'na (DIA) geçen hafta gönderildi. Donald Trump Çin'e, ABD ve diğer ülkelere ülkede yeni çıkan virüs hakkında bilgi vermemeleri nedeniyle öfkeli görünüyordu ne var ki zaman zaman Asya'nın bu güçlü ülkesinin adını kullanmamayı tercih ediyordu.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Salı günü Beyaz Saray'da yaptığı açıklamadaysa ABD Başkanı, Çin ve DSÖ'ye yönelik NSA-DIA soruşturmasını ima eder gibi göründü.

Trump bir soru-cevap oturumu sırasında gazetecilere "Çok ciddi soruşturmalar yapıyoruz.Tüm bu durumdan memnun değiliz, çünkü virüsün kaynağında daha önce durdurulabileceğine, hızlı bir şekilde durdurulabileceğine inanıyoruz, dünyanın her yerine yayılmayabilirdi" dedi.

Günün ilerleyen saatlerinde Trump isim kullanarak Pekin'i eleştirdi.

O gün gazetecilerle ikinci buluşmasında ABD Başkanı "Sık sık söylediğim gibi, virüs 184 ülkede. İnanması zor. Bu akıl almaz bir şey. Çin'de, kaynağında durdurulmalıydı. Tam olarak kaynağında durdurulmalıydı, ama olmadı. Şimdi 184 ülke cehennemden geçiyor" ifadelerini kullandı.

Bir Beyaz Saray sözcüsü mevzubahis soruşturmayı NBC News'a doğruladı.

DIA sözcüsü, ajansın böyle bir görevlendirmeden habersiz olduğunu söylese de Hogan Gidley "Başkan'ın da dediği gibi, ABD bu konuyu derinlemesine araştırıyor. Virüsün kökenlerini anlamak yalnızca dünyanın bu salgına yanıt vermesine yardımcı olmak için değil, gelecekteki bulaşıcı hastalık salgınlarına hızlı müdahale çabalarına katkı sağlamak için de önemlidir" ifadelerini kullandı.

Bu ay Trump, ABD'nin DSÖ ödeneğini örgütün Çin'deki virüs hakkında ne bildiğine dair soruşturmalar devam ettiği sürece dondurduğunu açıklamıştı. Bu soruyu cevaplamak NSA-DIA ortak soruşturmasının bir parçası.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU