Prof. Müftüoğlu: Aşıda kararı Hindistan verecek

"Muhtemelen bir-bir buçuk yıl içinde, yani beklenenden çok daha kısa bir sürede etkili bir aşı uygulamaya girecek"

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesinin başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hindistan’ın aşı konusunda dünyada bir numara olduğuna dikkati çekerken “Görünen o ki aşı savaşlarında stratejik ülke Hindistan olacak” yorumunu yaptı.

Müftüoğlu, bugünkü köşe yazısında henüz bulunmayan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı konusundaki tartışmalara değindi.

“Kovid-19’a karşı bulunabilecek bir aşının kalıcı ve geçerli tek koruyucu çözüm olduğu düşünülürse böyle bir savaşın çıkması ihtimali her zaman var” yorumunu yapan Müftüoğlu, Hindistan konusunda şunları yazdı:

Görünen o ki aşı savaşlarında stratejik ülke Hindistan olacak. Bunun iki nedeni var.

Birincisi Hindistan’ın dünyadaki en büyük aşı üreticisi ülke olması. Hindistan çok sayıda aşı şirketine sahip. Hele bunlardan bir tanesi var ki (Hindistan Serum Enstitüsü) tam bir aşı devi. Bu yapı, yılda neredeyse tek başına ‘1.5 milyar doz’ aşı üretebiliyor.

Hindistan’ın diğer irili ufaklı aşı üreticileri de hesaba katıldığında toplam üretim rakamı 4-5 milyar doza ulaşabiliyor. Üstelik Hindistan, ürettiği aşıları çok da ucuza mal ederek, dozunu ortalama 4-5 TL civarında satıyor. Hindistan’a güç veren ikinci faktöre gelince.... O faktör ilkinden çok daha güçlü ve önemli. Peki ne mi? Yanıtı yandaki kutuda bulacaksınız.

Salgını durdurmanın da yeni bir pandemiye engel olmanın da biricik çaresi etkili, güvenli ve ucuz bir aşıdır. Kısacası aşı konusu ilaçtan bile önemli. Anlaşılan o ki gayretler boşa gitmeyecek, muhtemelen bir-bir buçuk yıl içinde, yani beklenenden çok daha kısa bir sürede etkili bir aşı uygulamaya girecek. İşte tam da bu noktada akla şu soru geliyor: Peki o aşıya herkes ulaşabilecek mi? İşte işin orası biraz karışık.

“Etkili, güvenli ve ucuz bir aşının bulunması kadar, o aşının herkese adilce ulaştırılabilmesi de önemli bir konu” diyen Müftüoğlu, şöyle devam etti:

Aşının fiyatı ne olacak? Nasıl dağıtılacak? Dağıtım koşullarını kim veya kimler belirleyecek? Bazı ülkelere öncelik verilecek mi? Zengin ülkeler aşılanırken, fakir ülkelerin aşısız kalma ihtimali söz konusu olabilir mi? ‘Herkesin erişimine açık’ bir COVID-19 aşısı geliştirmenin ihtimali var mı? Sanırım bu aşamada da ister istemez ülkelerin gücü ve önceden yapılabilecek anlaşmalar gibi faktörler devreye girecektir.

Kanaatimce aşı bulunsa bile yeterli ve adil tedarik, paylaşım, uygulama meseleleri hâlâ net ve açık değildir.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU