DEVA Partisi: İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporu ülkemiz adına utanç tablosudur

Partinin genel başkan yardımcısı Yeneroğlu, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün dün yayınladığı rapordaki işkence ve alıkoyma iddialarının soruşturulmasını istedi

Fotoğraf: HRW

Demokrati ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) 29 Nisan 2020’de yayımladığı "Türkiye: Zorla Kaybetme Vakaları ve İşkence" adlı raporu değerlendirdi.

Açıklamasına  "Türkiye’nin insan hakları tablosu son yıllarda giderek kötüleşmektedir" ifadeleriyle başalayan Yeneroğlu, HRW raporuna göre 2017 yılından itibaren 16 kişinin zorla kaçırıldığı, alıkonulduğu ve işkenceye maruz kaldığını belirtti.

Gökhan Türkmen ve 8 aydır kayıp olan Yusuf Bilge Tunç örneğini veren Yeneroğlu, şöyle devam etti:

"Rapora göre; halen tutuklu bulunan ve duruşma sırasında "Devlet tarafından kaçırıldığı, zorla kaybedildiği ve işkence gördüğü" yönünde ifade veren Gökhan Türkmen, iddiasına göre bu ifadesinden sonra cezaevinde istihbarat personeli tarafından ziyaret edilmiş ve ifadesini geri çekmesi yönünde kendisi ve ailesi baskı görmüştür. Ankara Cumhuriyet Savcılığı ise bu iddialara karşı 3 kez takipsizlik kararı vermiştir. Ayrıca Yusuf Bilge Tunç 8 aydan fazla bir süredir kayıp olduğu iddia edilmesine rağmen halen bulunamamaktadır"

 

"Bu rapor ülkemiz adına utanç tablosudur"

21. yüzyılda zorla kaybettirme ve işkence iddialarının ağır ithamlar olduğunu söyleyen Yeneroğlu, "Bu rapor ülkemiz adına utanç tablosudur" düşüncesini dile getirdi.

Yeneroğlu, "Hukukun üstünlüğüne dayanan ve insan haklarını korumayı amaçlayan bir devlette, zorla alıkonulma, zorla kaybedilme ve işkence suçları ağır insanlık suçu olarak kabul edilir ve etkin olarak sorumluları soruşturularak adalete teslim edilir. Ne yazık ki Beyaz Toros’ları yargılayacağız diye çıkılan yola, bugün Siyah Transporter’lerle devam ediliyor. Değişen sadece araçların modernleştirilmesi oldu" değerlendirmesini yaptı.

İstanbul milletvekili, halen kayıp olan Yusuf Bilge Tunç’un nerede olduğuna dair etkin bir soruşturmanın acilen yapılması, Gökhan Türkmen hakında iddialara yönelik kapsamlı bir soruşturmanın hızla başlatılması çağrısında bulundu.

Yeneroğlu açıklamasını,  "Ayrıca diğer kayıp iddialarına ve işkencelere ilişkin de etkin soruşturmaların yapılması insan hakları ve hukuk devleti için kaçınılmazdır" sözleriyle noktaladı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU