Güneşin gücü koronavirüsü yavaşlatabilir mi?

Yeni bir çalışmada ultraviyole ışınların virüsün yayılmasını tamamen önleyemese de yavaşlatabileceğini ortaya kondu

Ultraviyole ışınların daha önce N95 maskelerinin arındırılmasında kullanıldığı aktarılmıştı (Reuters)

Yazın Kovid-19’a neden olan virüsün tamamen ortadan kalkmasa da yavaşlayabileceğine dair yeni bir çalışma gerçekleştirildi. 

Connecticut Üniversitesi’ndeki ekolojik modelleyicilerin yaptığı çalışma, yeni koronavirüse karşı ultraviyole ışınların doğal bir silah olup olamayacağını anlamaya çalışıyor. Ultraviyole ışınların güneşin elektromanyetik yelpazesinin enerjik fakat görünmeyen parçası olarak ve DNA’ya verdiği zararla, virüsleri öldürmesiyle ve sağlıklı cilt hücrelerini kanserli hale getirmesiyle bilindiği belirtildi.

The New York Times’ın haberine göre, çarşamba günü internette paylaşılan ancak henüz hakem onayından geçmemiş çalışmada araştırmacılar, “Ultraviyole ışınların düşük Kovid-19 yayılma oranıyla güçlü biçimde ilişkili olabileceğini ortaya koyduk” dedi. 

Ultraviyole ışınların etkilerine dayanarak yapılan tahminlere göre araştırmacılar hastalığın “yazın geçici olarak azalacağını, sonbaharda yeniden artacağını ve gelecek kış zirve yapacağını” öne sürdü. Ancak bilim insanları çalışmanın öngörülen sonuçları konusundaki belirsizliğin “yüksek” olduğu konusunda uyarıda bulundu. 

Her ne kadar virüsün yayılması ülkeden ülkeye büyük oranda farklılık gösterse de, Avustralya ve İran’ın bazı bölgelerinin de dahil olduğu sıcak hava durumlarının yaşandığı bölgelerde de hızla yayıldığı ifade edildi. 

Yeni ekolojik araştırmaysa ılık havaların, sağlık yetkililerin tavsiye ettiği sosyal mesafe tedbirlerinin amacına yardımcı olabileceğini öne sürdü. 

Diğer gruplarsa, dünya genelinde iki milyondan fazla kişiye bulaşan virüsü mevsimsel değişikliklerin etkileyip etkilemediğini anlamaya çalışıyor. ABD Ulusal Bilimler Akademisi komitesi bu ay yaptıkları çalışmada özellikle nemlilik ve sıcaklığı inceleyerek virüs üzerinde asgari etkilerinin olabileceğini ortaya koydu. Kurulun değerlendirmelerinin popüler söylentilerle çeliştiği aktarıldı. 

Bahsi geçen fikrin şu anda güvenli bir tedavi olmaktan uzak olsa da, bilim insanlarının uzun zamandır güneşin pek çok mikroorganizmanın yaşayabilirliğini tehdit ettiğini belirttiği aktarıldı. 

Pandemi sırasında malzeme yetersizlikleri nedeniyle bazı tıp merkezlerinde ultraviyole ışınlar kullanılarak maskelerin virüslerden arındırıldığı aktarıldı. 

 

 

Koronavirüsler üzerine gerçekleştirilen çalışmaların bir virüs sınıfı olarak koronavirüslerin nispeten geniş genetik kodları nedeniyle özellikle ultraviyole ışınlara karşı savunmasız olduğu belirtildi. Çalışmalardan birinde, “Daha fazla hedef molekülün olması, genomun daha fazla zarar görmesine yol açacaktır” ifadelerine yer verilmişti. 

Çalışmanın yazarlarından Dr. Cory Merow, her ne kadar ultraviyole ışınların virüsler üzerindeki öldürücü etkisi biliniyor olsa da, küresel ölçekte bir mevsimsel düşüşü bulduklarında şaşırdıklarını söyledi. 

Dr. Cory Merow ve Dr. Mark C. Urban, halihazırda çevresel ve ekolojik faktörlerin virüsün enfeksiyon oranlarını araştıran çalışmaları inceledi ve ekolojik modellerinde kullandı. 

Dr. Merow, belirsizlik aralığının kayda değer olduğunu, ABD’deki bazı bölgelerde yazın viral azalmanın görülme şansının hiç olmadığı yerlerin yüzde 20 ile 40 arasında değiştiğini belirtti. Connecticut Üniversitesi’nden araştırmacılar bazı durumlarda ultraviyole ışınların yaz koşullarında hiçbir koruma sağlamamasının da mümkün olduğunu söyledi. 

Eğer herkes otobüste bir diğerinin yanına oturup öksürürse, ultraviyole ışınlar sizi korumayacaktır.

Araştırmacılar her ne kadar oluşturdukları modele göre yazın koronavirüs vakaları azalsa bile, sosyal mesafe ve diğer sağlık tedbirlerinin yine de gerekli olacağını ifade etti. 

Öte yandan Newsweek’te yer alan haberde de perşembe günü ABD’nin koronavirüsle mücadele gücünün Beyaz Saray’da gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın bilim ve teknoloji danışmanı William Brian’ın güneş ışığının patojen üzerinde ciddi etkisinin olduğunu söylediği aktarıldı. 

Brian’ın, “Şu ana kadarki en çarpıcı gözlemimiz, güneş ışığının virüsü hem yüzeylerde hem de havada öldürdüğünün görüldüğü yönünde” ifadelerini kullandığı belirtildi. 

 

Independent Türkçe, The New York Times, Newsweek

DAHA FAZLA HABER OKU