ISS Başkanı Locatelli: Sahadaki futbolcular ve hakemler, virüsün yayılması için risk oluşturmaz

İtalya'da ISS Başkanı Franco Locatelli, koronavirüsün ülkedeki yayılma eğilimini değerlendirdi. Locatelli, maçların göründüğü kadar tehlikeli olmadığını belirterek, "Sahadaki futbolcular ve hakemler koronavirüsün yayılması için risk oluşturmaz" dedi

Fotoğraf: Reuters

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkmasının ardından dünyanın 180'den fazla ülkesine yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, Avrupa'da en çok İtalya'yı etkiledi. Ülkede hayat durma noktasına gelirken, spor organizasyonları da askıya alındı. 

Toplam vaka sayısının 190 bine ulaştığı, 25 binden fazla insanın Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği İtalya'da Yüksek Sağlık Enstitüsü (ISS) Konseyi Başkanı Franco Locatelli, virüsün yayılma eğilimi değerlendirdi.

Locatelli, ülkedeki mevcut rakamların rahatlatıcı olduğunu söyledi ve futbol müsabakalarının göründüğü kadar tehlike oluşturmayacağını ileri sürdü. 

Futbolun koronavirüsü yayıyormuş gibi lanse edilmesinin doğru olmadığını savunan Locatelli, şu yorumu yaptı:

Sahadaki 22 oyuncu ve yedek kulübesinden oyuna girecek 6 futbolcuyla birlikte 3 de hakem eklerseniz bu virüsün yayılması için risk oluşturmaz. Virüsün yayılması için sağlam temas gerekiyor. Bu bahsettiğimiz ortamda virüsü yayacak kadar sağlam temas yok. Dolayısıyla futboldaki Kovid-19 riski düşük.

Franco Locatelli'ye göre futbolun ülkede başlamasının ardından en çok dikkat ediilmesi gereken konu, test. Locatelli, "Futbolcular, semptom göstermeseler dahi her maçtan önce test yaptırmalı" dedi. 

İtalyan hükümeti, ülkede liglerin başlamasıyla ilgili resmi bir açıklama yapmazken, İtalya Futbol Federasyonu (FIGC) Başkanı Gabriele Gravina'nın, 2019-20 sezonunun bitiş tarihini 2 Ağustos olarak açıklayacağı bildirildi.

 

 

FIGC'den yapılan açıklamada, başkan Gravina'nın federasyon yönetim kurulu ile  durdurulan liglerin durumunu ele aldığı, İtalyan hükümeti ve UEFA'dan futbol liglerine ilişkin gelen son bilgi ve tavsiyelerin değerlendirildiği, bununla birlikte faaliyetin yeniden başlamasına ilişkin 2019-2020 sezonu sonunu 2 Ağustos olarak belirlemek için karar alacağı ifade edildi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU