'Paralel' tartışmasında İBB Bilim Kurulu

AK Parti İBB Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, "Kendi PR'ı için çalışmamalılar" derken, İBB Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, "Belediye başkanını ekmek dağıtmaktan, bizleri de koronavirüse karşı düşünce üretmekten yargılasınlar" diye konuştu

Fotoğraf: Twitter

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle durgunlaşan siyaset, kendine yeni bir çatışma alanı buldu.

Hem tüketimi hem üretimi durduran koronavirüs salgını nedeniyle işini kaybeden ya da ücretsiz izne çıkarılan kişilerin bir kısmı için çeşitli yardımların yapılması zaruriyet kazanmış, bu konuda adım atan kesimlerden biri de belediyeler olmuştu. 

Belediyelerin bağışlar için açtığı hesaplarda biriken parayla gıda kolileri hazırlanacak ve ihtiyacı olanlara dağıtılacaktı. Ancak İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinin duyurusunu yaptığı bağış hesaplarına İçişleri Bakanlığı, mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle bloke koydurdu. 

Hesap blokelerinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Devlet, izin vermeden sen banka numaraları açıklarsan, 'Ben yardım topluyorum' dersen, siz başka bir devlet oluşturmak istiyorsunuz, bu kadar açık ve net" dedi ve  'paralel devlet' tartışması da başlamış oldu.

Hesapların bloke edilmesinden sonra muhalefet belediyelerinin ekmek dağıtma gibi çalışmalarına da yasak geldi. Tüm bunlar yaşanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sert bir çıkışla, yardım çalışmalarına PKK - FETÖ benzetmesi yaparak tartışmayı alevlendirdi:
 

CHP'li belediyeler Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, valiliği, kaymakamlığı hiçe sayarak yardım toplamaya, ekmek dağıtmaya, hastane kurmaya kalkışıyorlar.

Asli işlerini yürütmeyen CHP'li belediyelerin salgınla mücadele kurallarını hiçe sayarak halka hizmet değil şov yapmaktadırlar. Bu tür teşebbüsler geçmişte FETÖ ve PKK gibi örgütler tarafından denenmiştir.


Yardım kampanyaları ve ekmek dağıtımı üzerinden başlayan tartışma sürerken, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin oluşturduğu İstanbul Bilim Kurulu da, kentte alınacak önlemlere yönelik çalışmalara devam ediyor. 

İBB'nin Bilim Kurulu, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Bilim Kurulu'nun olması nedeniyle zaman zaman sosyal medyada 'paralel devlet' tartışmasına hedef oluyor. 

Hedefteki İBB Bilim Kurulu'nu AK Parti İBB Grup Başkanvekili Tevfik Göksu ve İBB Bilim Kurulu Üyesi Prof. Zeki Kılıçarslan'a sorduk.

Göksu: İBB'nin hizmet felsefesi PR üzerine kurulmuş

AK Partili Göksu, olağanüstü bir süreçten geçerken, kimsenin kendi tanıtımını yapma çabasında olmaması gerektiğini ifade ederek, "Önemli olan, koordinasyonun sağlanmasıdır. Bunun sağlanması için de devletimiz olağanüstü gayret gösteriyor. İlçelerde, kaymakamlıkların koordinasyonunda yardımlar isabetli bir şekilde organize ediliyor." dedi.

tevfik göksu.jpg
Fotoğraf: AA


"Özellikle Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin büyük bir kısmının ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet felsefesi PR üzerine kurulmuş. İş yapmaktan çok PR yapmayı tercih ediyorlar. Bir koordinasyon içinde yer aldıklarında, kendi PR'larında eksiklik olacağını düşündükleri için başka koordinasyonlar kurmaya çalışıyorlar. Oysa devlet bunu en güzel şekilde işletiyor" diyerek sözlerine devam eden Göksu, herkesin devletin gücüne güç katmak için gayret etmesi gerektiğini ifade etti.

"Bilim Kurulu'nu devletimiz oluşturmuş zaten" diyen Göksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Devletimizin birliğinin dirliğinin, milletle bütünleşmenin en kıymetli önemli olduğu dönemdeyiz. Ben diyeceğimiz dönemde değil, biz diyeceğimiz dönemdeyiz.


Prof. Kılıçarslan: Başkanı ekmek dağıtmaktan, bizi de koronavirüse karşı çalışmaktan yargılasınlar 

İBB Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan ise, kurulun çeşitli dallardan hekimlerden, eczacılardan, diş hekimlerinden, veterinerlerden ve İBB'nin ilgili birimlerinden kişiler tarafından oluşturulduğunu ifade ederek, İstanbul'daki belediye hizmetlerinin kesintisiz sürmesi için çalışıldığını belirtti. 

zeki kılıçarslan.jpg
Fotoğraf: Twitter


İBB Bilim Kurulu'nun yaptırım gücü olmadığını ancak tavsiyelerde bulunduğuna dikkati çeken Kılıçarslan, "Paralel yapı suçlamaları anlamsız ve saçma. Belediyelerin sosyal hizmetlerinin görünür haline gelmesi nedeniyle kendi kitlesi üzerinden konsolidasyon sağlamaya çalışıyorlar" dedi. Prof. Kılıçarslan, şu ifadeleri de kullandı:

AK Partili belediyeler olmasa sosyal yardımlar olmayacak diyorlardı. Şimdi sosyal yardımların yapılabildiğini gördüler. Kendi kitleleri üzerinde etkili olduğunu gördüler. Ama bu konsolidasyon artık merkez seçmen için çok etkili değil. İnsanlar artık hizmete bakıyorlar. 


Prof. Kılıçarslan, "Hakkınızda paralel devlet soruşturması başlatılması gibi bir çekinceniz var mı?" sorusunu ise yanıtladı:

Belediye başkanını ekmek dağıtmaktan, bizleri de koronavirüse karşı düşünce üretmekten yargılasınlar.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU