Koronavirüs kaynaklı can kaybının 5 bin 209 olduğu açıklandığı İran’da, Tahran İl Meclis Başkanı Haşimi aksini iddia etti

Ülkede yeni tip koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 209'a çıktı

İran'da koronavirüs kaynaklı can kaybı 5 bin 200'ü geçti / Fotoğraf: Reuters

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ülke genelinde 91 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Can kaybının 5 bin 209'a yükseldiğini belirten Cihanpur, vaka sayısının da bin 294 artarak 83 bin 505'e ulaştığı bilgisini verdi.

Virüse yakalanan hastalardan 3 bin 389'unun durumunun ağır olduğunu dile getiren Cihanpur, 59 bin 273 kişinin ise tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tahran İl Meclis Başkanı: İran’da salgından ölenlerin sayısı, resmi rakamların üstünde

Tahran İl Meclis Başkanı Muhsin Haşimi, İran Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüsle ilgili açıkladığı resmi rakamların gerçeği yansıtmadığını söyledi. 

Mehr Haber Ajansı'na göre, Haşimi, "Tahran İl Meclisi, Sağlık Bakanlığının açıkladığı resmi rakamlar göz önüne alınarak, Kovid-19'la mücadele kapsamında alınan tedbirlerin kaldırılmasından endişe etmektedir. İran Meclisi Araştırma Merkezi ve diğer araştırmalara göre, ülkede Kovid-19'dan ölenlerin sayısı, resmi rakamların üstünde" dedi. 

Yetkililerden, alınan tedbirlerin gevşetilmemesini isteyen Haşimi, aksi takdirde yeni bir salgın dalgasıyla karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.

Trump: Tahran’ın bildirdiği rakamlar doğru değil

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgınının İran’ı çok kötü etkilediğini ve Tahran yönetiminin bildirdiği rakamların doğru olmadığını söyledi.

Koronavirüs ile Mücadele Görev Gücü'nün Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Trump’a salgından en çok etkilenen ülkelerden biri olan İran'a yardım etmeyi düşünüp düşünmediği soruldu.

Trump, ''İran'a yardıma ihtiyaç duyarsa ve talep ederse yardım etmek isterim. Salgın onları çok kötü vurdu ama bildirdikleri rakamlar açıkçası doğru değil. Yardıma ya da suni solunum cihazlarına ihtiyaç duyarlarsa ki biz de binlerce var ve üretiliyor, tabii ki yardım etmek isteriz'' yanıtını verdi.

Muhalifler can kaybının 30 bini üzerinde olduğunu iddia ediyor

Trump gibi İran yönetimine muhalif kaynaklar da ölü sayısının gizlendiğini iddia ediyorlar.

Rejim karşıtı kaynaklara göre İran’da koronavirüs salgınından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 30 binin üzerinde.

İran'da koronavirüs vakası ilk kez 19 Şubat'ta Kum kentinde görülmüş, ardından tüm ülkeye yayılmıştı.

 

Independent Türkçe


 

DAHA FAZLA HABER OKU