ABD’li doktorlardan tedavide yeni bir yöntem önerisi: Yoğun bakımdaki Kovid-19 hastalarını yüzüstü çevirmek hayat kurtarıyor

Doktorlardan biri, “hastaları karınları üzerinde döndürerek, akciğerlerinin önceden açık olmayan kısımlarını açıyoruz” dedi

(AFP)

ABD’li doktorlar, yoğun bakımdaki Kovid-19 hastalarını karın üstü, yani yüzüstü çevirmenin onları hayatta tutmanın etkili bir yolu olduğunu söyledi.

CNN’e konuşan New York merkezli Northwell Sağlık Ağı’nın yoğun bakım bölge müdürü Mangala Narasimhan, “Bunu yaparak hayat kurtarıyoruz, yüzde yüz” dedi ve ekledi:

Uygulamak çok kolay, üstelik dikkate değer bir gelişme gördük. Bunu her hastada görebiliyoruz.

Söz konusu fikir, hastaları yüzüstü çevirerek ihtiyaç duydukları oksijenin akciğerlerine ulaşmasına yardım etme amacını taşıyor. Örneğin Queens'teki Long Island Yahudi hastanesinde karnı üzerine yerleştirilen bir hastanın oksijen satürasyon oranının yüzde 85’ten yüzde 98’e çıktığı bildirildi.

Massachusetts Genel Hastanesi tıbbi yoğun bakım ünitesi direktörü Kathryn Hibbert, “Onları karınları üzerinde döndürerek, akciğerlerinin önceden açık olmayan kısımlarını açıyoruz” dedi.

New England Journal of Medicine adlı hakemli yayında 2013’te yayımlanan bir çalışma, yüzüstü pozisyonun, şiddetli akut solunum sıkıntısı sendromu yaşayan hastalarda ölüm oranlarının düşmesine yardımcı olduğunu ortaya koymuştu. Ciddi Kovid-19 vakalarında da akciğerlerdeki iltihaplanma nedeniyle solunum yetmezliği ortaya çıkabiliyor.

Öte yandan söz konusu çalışmada sadece solunum cihazına bağlanan hastalar incelenmişti. Yani durumu ciddi olmayan hastalarda bu pozisyonun etkili olup olmayacağı belirsizliğini koruyor.

Öte yandan Vuhan’da bir hastede yürütülen ve Mart ayında yayımlanan bir çalışmada bazı Kovid-19 vakalarında yüzüstü yatmanın akciğerlere ventilatörle pozitif basınç uygulamaktan daha yararlı olduğu bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikan Solunum ve Yoğun Bakım Dergisi adlı hakemli yayında yer verilen çalışmanın yazarlarından Prof. Dr. Haibo Qiu, “Bazı hastalar yüksek pozitif basınca olumlu cevap vermiyor ve yatakta yüzüstü pozisyonda yerleştirilmeye daha iyi cevap veriyor” dedi.

Öte yandan Futurism.com’un akterdığına göre başarılı örneklere rağmen, bu denemelerin sınırlı sayıda kişiyi kapsıyor ve nüfus ölçeğinde genelleştirimeyebilir. Birçok hastanın hastanedeki tüm günü karın üstü yatarak geçirmesi de mümkün olmayabilir.

ABD’li araştırmacılar şimdi oksijene ihtiyaç duyan hastaları solunum cihazı gerekmeden yüzüstü çevirmenin etkilerini araştırıyor.

Worldometers’ta yer alan verilere göre dünya çapındaki Kovid-19 vaka sayısı bugün itibarıyla 2 milyon 13 bin 998’i geçti. 127 bin 590 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken 491 bin 765 kişinin de hastalığı yendiği bildirildi.

Independent Türkçe, CNN, Futurism.com, Worldometers

DAHA FAZLA HABER OKU