Koronavirüs tedbirlerinin güçlendirilmesine karar verilen Kuzey Kore'de Kim yine maske takmadı

Hala hiçbir Kovid-19 vakasına sahip olmadığını açıklayan Kuzey Kore'de virüsle mücadele önlemlerinin artmasına karar verildi. Ancak Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve önde gelen yetkililer yine maske takmadı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2 Nisan itibarıyla Kuzey Kore'de 11'i yabancı 709 kişiye koronavirüs testi yapıldığını, 24 binden fazla kişininse karantinadan çıktığını duyurmuştu  (AFP)

Kuzey Kore dünya genelinde hızla yayılan yeni tip koronavirüse karşı vatandaşlarını korumak amacıyla daha sert ve daha doğrudan önlemler alacağını duyurdu.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), Kuzey Kore İşçi Partisi’nin Merkez Komite Politbüro toplantısında “devletin, vatandaşlarının yaşamı ve güvenliğini dünya genelindeki salgından korumak için daha kapsamlı önlemler almasının” kabul edildiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

KCNA, koronavirüsün ülkenin ekonomik yapılanmasında sorunlar çıkarttığını belirtse de “Kuzey Kore’nin ülke genelindeki üst düzey acil önlemleri saysesinde çok istikrarlı bir salgınla mücadele süreci yönettiğini” savundu.

KCNA haberinde kararın amaçları arasında “ Bu yıl ülke genelindeki acil salgınla mücadele hizmetlerinin artırılması, ekonomik yapılanmanın ilerletilmesi, savunma kabiliyetlerinin artırılması ve vatandaşlarının geçim kaynaklarının istikrara kavuşturulmasını” saydı.

Kuzey Kore ülkede Kovid-19 vakası olmasığı iddiasını sürdürüyor

Diğer yandan Kuzey Kore'nin Dünya Sağlık Örgütü temsilcisi Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ülkede koronavirüs testlerinin devam ettiğini, 500'den fazla kişinin karantinaya alındığını ancak henüz ülkede doğrulanmış Kovid-19 vakasının tespit edilmediğini söyledi.

Halihazırda dış dünyaya kapalı, nükleer silah sahibi Kuzey Kore, Çin'de koronavirüs tespit edilmesinin ardından sınırlarını Ocak ayında kapattığını duyurmuştu.

Kim Jong-un ve yetkililer yine maske takmadı

Kuzey Kore resmi haber ajansının servis ettiği fotoğraflardaysa  Kuzey Kore İşçi Partisi’nin Merkez Komite toplantısına başkanlık eden Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un ve diğer komite üyelerinin sosyal mesafa kurallarına uymadığı ve maske takmadığı görüldü.
 


KCNA'nın bir başka haberine göre de Kim Jong-un'un saldırı uçaklarının katıldığı bir tatbikatı da denetledi.

Tatbikata ilişkin fotoğraflarda bazı yetkililerin maske taktığı görülürken Kim'in yine maskesiz olması dikkat çekti.
 


Kim'in kız kardeşi kilit konumuna geri döndü

Diğer yandan KCNA'nın haberine göre Kim Jong-un'un kızkardeşi Kim Yo Jong, Kuzey Kore İşçi Partisi’nin Merkez Komite Politbüro'daki görevine iade edildi.

Uzmanlar uzun zamandır ağabeyinin en yakınındaki isimlerden biri olan Kim Yo Jong'un geçen sene bu görevden ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri arasında Vietnam'ın Hanoi şehrindeki ikinci zirvenin başarısız olması nedeniyle alındığını belirtiyordu.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU