Chomsky: Sanders fazlasıyla başarılı oldu, Biden seçilirse Obama döneminin devamı olacağını düşünüyorum

Ünlü düşünür Chomsky, Sanders’ın ABD başkanlık yarışından çekilmesini değerlendirdi

Dünyaca ünlü dilbilimci Noam Chomsky, 2020 ABD başkanlık yarışından çekildiğini açıklayan Bernie Sanders’ın ardından Democracy Now’dan Amy Goodman’ın sorularını yanıtladı. 

Siyasi çizgi açısından “demokratik sosyalist” olarak tanımlanan Sanders'ın çekilmesinin ardından Barack Obama döneminde ABD Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Demokrat aday adayı Joe Biden’ın partisinin adaylık yarışını kazanmasına kesin gözüyle bakıldığı aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Goodman’ın koronavirüs pandemisi gündemdeyken Sanders’ın yarıştan çekilmesini nasıl değerlendirdiğini sorduğu Chomsky, “Trump’ın yeniden seçilmesi Amerikan halkı ve dünya için dört yıldır süren yıkıcı politikaların hızlanacağı anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Sanders’ın toplumsal hareketlere bir süreklilik kazandırdığının altına çizen Chomsky bu açıdan Demokrat aday dayının son derece başarılı olduğunu ve bu başarının Biden’ı da etkileyebileceğini belirtti. 

Röportajdan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Nükleer savaş tehdidini kimse konuşmuyor: Eğer Trump yeniden seçilirse, bu tanımlanamaz bir felaket olur. Bu, Amerikan halkı ve dünya için aşırı düzeyde yıkıcı olan geçen dört yılın politikalarının devam edeceği ve muhtemelen hızlanacağı anlamına gelir. Bunun sağlık açısından ne anlama geleceği yeterince kötü. Yakın zamanda Lancet’in verilerinden bahsetmiştim. Durum daha da kötüye gidecek. Bunun doğa için ya da kimsenin hakkında konuşmadığı ama olağanüstü öneme sahip nükleer savaş tehdidi konusunda ne anlama geldiğinin tarifi yok.

Biden'ın seçildiğini farz edin. Bunun temel olarak Obama döneminin devamı olacağını tahmin ediyorum. Çok iyi olmasa da en azından tamamıyla yıkıcı değil ve örgütlü bir halkın yapılanları değiştirmek, baskı oluşturmak için olanakları olacaktır. 

Sanders toplumsal hareketlere süreklilik kazandırdı: Artık Sanders’ın kampanyasının başarısız olduğunu söylemek yaygın hale geldi. Bunun bir hata olduğunu düşünüyorum. Kampanyanın olağanüstü bir başarı elde ettiğini, tartışma ortamını tamamen değiştirdiğini düşünüyorum. Birkaç yıl önce akla gelmeyen konular artık tam da ilginin odağında.

Müesses nizamın gözünde Sanders’ın işlediği en kötü suç önerdiği politikalar değil, Occupy (İşgal Et), Black Lives Matter (Siyahilerin Yaşamları Değerlidir) ve diğerleri gibi çoktan gelişen toplumsal hareketlere ilham olabilmesinde ve bunları bir aktivist harekete dönüştürmesinde yatıyor. Bu hareketler her birkaç yılda ortaya çıkan ve bir lideri zorlayan ve sonra sönen hareketlerden ziyade sürekli bir baskı ve aktivizm ortaya koyuyor. Bu Biden yönetimini de etkileyebilir. 

 

Independent Türkçe, Democracy Now

DAHA FAZLA HABER OKU