OPEC toplantısı bir kez daha ertelendi

6 Nisan'da yapılacağı duyurulan toplantı 3 gün ötelendi

Fotoğraf: Reuters

Petrol ihraç eden ve bilinen dünya petrol rezervlerinin üçte ikisini ellerinde bulunduran 12 ülkenin oluşturduğu OPEC’in 6 Nisan’da video konferans yoluyla yapılması planlanan toplantıyı bir kez daha ertelediği öğrenildi.

Bloomberg HT’nin aktardığına göre, petrol fiyatları konusundaki anlaşmazlığı sonlandırmayı hedefleyen toplantının 9 Nisan'a ertelendiğini belirtildi.

Bir kaynak, petrol üreticilerinin müzakere için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dünyanın dört bir yanında artan etkilerinin, günlük küresel petrol talebini 15 ile 20 milyon varil azaltacağı beklentisi, petrol fiyatlarının düşmesine neden oluyor. 

Tüm dünyanın salgına karşı aldığı tedbirleri sıkılaştırması ve buna bağlı olarak, arzın artmakta olduğu bir ortamda talebin hızla düşmesi sonucu petrol fiyatları 18 yılın en düşük seviyesine indi.

Suudi Arabistan ile Rusya, Mart başından beri üretim kısıntısı ve petrol fiyatları konusunda anlaşmazlık yaşıyordu. ABD Başkanı Donald Trump, 3 Nisan’da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Az önce dostum Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştüm. O da Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü. Bu ülkelerin petrol üretimlerini günlük 10 milyon varil, belki de daha fazla azaltmalarını bekliyor ve umuyorum" ifadelerini kullanmıştı. 

Bu gelişmelerin ardından, Brent türü ham petrolün varil fiyatı, gün içinde 34,99 dolara kadar yükselirken, Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatı da 29,12 dolara kadar çıkmıştı.

 

Bloomberg HT, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU