ABD Anbar ve Erbil'e Patriot hava savunma sistemini kurdu

ABD’nin, askerlerini korumak için Patriot hava savunma sistemini Irak'ın Erbil ve Anbar’daki üslere kurduğu bildirildi

ABD Irak'a Patriot savunma sistemi kurdu / Fotoğraf: Reuters

AFP’ye konuşan ABD ve Iraklı askeri kaynaklar, Patriot hava savunma sisteminin Irak’a ulaştığını birinin Anbar’daki Ayn el Esed’e diğerinin de Erbil’deki üsse kurulduğunu aktardı.

Kuveyt’teki ABD üssünden getirilecek iki Patriot sisteminin daha olduğu ancak nereye konuşlandırılacağının henüz netlik kazanmadığı kaydedildi.

Savunma sisteminin balistik füzeleri yok edebilen yüksek performanslı radar ve önleme füzelerden oluştuğu ifade edildi.

Söz konusu askeri kaynaklar, Iraklı yetkililerin ABD’nin bu adımından rahatsız olduğunu, bunun İran’ın tepkisine yol açacağından endişe duyduğunu aktardı.

Washington ve Bağdat yönetimi ocak ayından bu yana Patriot siteminin kurulması için müzakere yürütüyorlar.

 

esper-abdulmehdi-Reuters.jpg
Mark Esper - Adıl Abdulmehdi / Fotoğraf: Reuters

 

ABD’nin Patriot sistemi için Bağdat yönetiminin onayını alıp almadığı bilinmiyor.

ABD’den Irak’a: Ülkenize Patriot sistemi kuralım

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ocak ayında Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi’ye gönderdiği mektupta ülkede "Patriot Savunma Sistemi" kurulması yönünde talepte bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Abdulmehdi’nin ofisinden sızdırılan ve Independent Türkçe'nin ulaştığı mektuba göre Esper, Amerikan askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esed ve Erbil askeri üslerine yönelik İran saldırılarının ardından Irak hükümetinden bu üslere "Patriot Savunma Sistemi" kurulması için istekte bulunmuş, Esper’in Irak hava savunma sistemini yetersiz bulduğu ifade edilmişti.

Esper’in mektubuna cevaben yazılan mektupta Abdulmehdi, bu konunun detaylarını, Irak’taki yansımalarını ve nasıl bir sonuç yaratacağı konusunda açıklama istemiş, Patriot sisteminin kurulması talebini incelediklerini, bu konuda ABD tarafı ile ortak toplantı gerçekleştirdiklerini yazmıştı.

Mektubunda Patriot sisteminin "IŞİD’e mi yoksa İsrail saldırılarına karşı mı” kullanılacağını soran Abdulmehdi, Irak Parlamentosu’nun ABD askerlerinin ülkeden çıkarılmasını öngören tasarıyı onayladığını hatırlatarak "Patriot Füzeleri Savunma Sistemleri’nin getirilmesi, mevcut güçlerin sayılarının kademeli olarak azalması anlamına gelmeyecek" ifadelerini kullanmıştı.

 

ABD üslerini Irak ordusuna devrediyor
ABD üslerini Irak ordusuna devrediyor / Fotoğraf: Reuters

 

ABD Irak’taki 9 üsten 3’ünü boşalttı

ABD’nin Irak’taki 9 askeri üssünde yaklaşık 5 bin 200 civarında askeri bulunuyor.

Bu askerler 2014’ten beri, IŞİD’e karşı mücadele kapsamında Irak ordusu ve Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Peşmerge güçlerine eğitim, donanım ve operasyonel destek veriyor.

Son bir haftada Kaim, Kayyara ve K1 askeri üslerini Irak ordusuna devreden ABD’nin Bağdat’ta Victory ve Taci, Enbar’da Habaniyye ve Ayn-l Esed, Erbil’de Harir ve Erbil Havaalanı ile Salahaddin’de Beled askeri üssünde varlığı sürüyor.  

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU