Koronavirüs tedbirleri nedeniyle cuma namazları askıyı alınmıştı ama Beştepe Millet Camisi'nde cuma namazı kılındı: Belirlenen az sayıda katılımla cuma olur mu?

Diyanet İşleri Başkanlığı kararıyla Türkiye'de Beştepe Millet Camisi'nde cuma namazı kılındı

Fotoğraf: AA

Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında camilerde cemaatle yapılan ibadetlere ara verilse de Beştepe Külliyesi’nde bulunan Millet Camisi’nde cuma namazının cemaatle kılınacağı açıklandı.

Anadolu Ajansı, cuma namazının Diyanet İşleri Başkanlığı’nca belirlenen az sayıda katılımla, salgına karşı tedbirler alınarak kılınacağı bilgisini paylaştı.


 

 

Sadece belirlenen isimlerin katılabildiği cuma namazının dinen doğru olup olmadığı ise tartışmalı bir konu.

İslam Ansiklopedisi: Cuma namazı halka açık camilerde kılınabilir

Türkiye’nin en önemli ilmi kaynaklarından biri olarak kabul edilen Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde Hanefilere göre cuma namazının devlet başkanının tahsis ettiği halka açık camilerde kılınabileceği şartının olduğu vurgulanıyor.

Aynı kaynakta şafilerin ise şehir, kasaba, köy gibi bir yerleşim yerinde sadece bir camide kılınabileceği görüşünü benimsediği ifade ediliyor. 

İsmailağa: Herkesin giremeyeceği özel bir mescitte cuma namazı olmaz

İsmailağa cemaati de aynı görüşü savunuyor.

Cemaatin internet sitesi ismailaga.org.tr’de cuma kılınacak mescidin belli bir kesime hitap eden, herkesin giremeyeceği özel bir mescid değil umuma açık bir mescid olması gerektiği belirtiliyor. 

İskenderpaşa: Yerli 40 kişi olduğu taktirde cuma namazı kılınabilir

İskenderpaşa cemaatine göre girişi herkes için serbest olmayan yerlerde yerli 40 kişi olduğu taktirde cuma namazı kılınabilir. 

İlahiyatçı Nurettin Yıldız cuma namazının bölge halkına açık olması gerektiğini ve bunun cuma namazının en önemli şartı olduğunu belirtiyor. 

Yıldız: Cuma 'toplanmak' demek, halka kapalı toplanma olmaz

Benzer bir soruya 2015 yılında yanıt veren Yıldız, şunları söylemişt:

Sadece ailece cuma kılıyoruz gibi bir cuma, cumanın mantığına aykırı Cuma kelimesi toplanma demek. Halka kapalı toplanma olmaz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU