OHAL komisyonuna 126 bin başvuru oldu, 93 bini reddedildi

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu başvuruların yüzde 83’ünü karara bağladı. 11 bin başvuruyu kabul etti

Fotoğraf: AA

Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, kanun hükmünde kararname (KHK) ile bugüne kadar meslekten ihraç edilenlere ve kapatılan bazı kurum ve kuruluşlara ilişkin 126 bin 300 başvurudan 105 bin 100'ünü karara bağladı.

Komisyondan yapılan yazılı açıklamaya göre, meslekten ihraç edilenler, bursu kesilen öğrenciler, rütbeleri alınan emekli güvenlik personeli ile kapatılan kurum ile kuruluşlara ilişkin başvurulara bakmak üzere kurulan inceleme komisyonuna 126 bin 300 müracaat oldu.

22 Aralık 2017'den itibaren karar vermeye başlayan komisyon, bugüne kadar 105 bin 100 başvuruyu sonuçlandırdı.

OHAL İnceleme Komisyonu’na yapılan 93 bin 900 başvuru reddedilirken 11 bin 200 başvuru ise kabul edildi.

KHK'yla kapatılan 57 kurum ve kuruluş komisyon kararıyla yeniden açıldı

Komisyonun, 27 aylık sürede başvuruların yüzde 83'ünü sonuçlandırdığı belirtildi.

Kapatılan kurum ve kuruluşlara ilişkin başvuruları da değerlendiren komisyon, aralarında dernek, vakıf, öğrenci yurdu, gazete ve televizyon kanalının da bulunduğu 57 kurum ve kuruluşun tekrar açılmasını kararlaştırdı.

Kararlar, tebliğ edilmek üzere başvurucuların en son görev yaptığı kurumlara teslim ediliyor. 

Başvurusu kabul edilenlerin atama işlemleri, en son görev yapılan kurumlar ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca yapılıyor.

Karara karşı dava açılabilir

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun ret kararlarına karşı, kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Hakimler ve Savcılar Kurulu’nca (HSK) belirlenen idare mahkemelerine iptal davası açılabiliyor.

Etkili İç hukuk yolu olarak kabul edilen komisyon, kapsamlı incelemeler sonucunda başvurularla ilgili gerekçeli karar veriyor.

Komisyonun incelemelerini terör örgütü olarak kabul edilen yapılara veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen oluşum veya gruplara üyelik, mensubiyet, aidiyet, iltisak veya bunlarla irtibat yönünden yapıyor.

Komisyon, yargı mercilerinin verdiği kararları da Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden takip ediyor.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU