Anne karnından çıkarıp ameliyat ettikten sonra geri koydular

Rutin kontrollerde Spina Bifida teşhisi konan 20 haftalık bebek ameliyat edildi ve hamileliğin geri kalanı için anne karnına geri kondu

Henüz doğmamış bir bebek annesinin karnından çıkarılıp ameliyat edilmesinin ardından yeniden yerine konuldu.

20 haftalık hamile olan Bethan Simpson yapılan rutin bir kontrolde bebeğinin kafasının uygun ölçüde olmadığını ve omuriliğinin tam gelişmediğini öğrendi.

Bebeğe ayrık ya da açık omurga hastalığı olarak bilinen Spina Bifida teşhisi koyan doktorlar Bethan Simpson ve eşi Kieron Simpson’a üç seçenek sundu: hamileliğe devam etmek, çocuğu almak ya da fetal cerrahi. Anne, fetal cerrahide karar kıldı.

İngiltere’nin Essex bölgesindeki Burnham şehrinde yaşayan 26 yaşındaki anne adayı Simpson şunları söyledi:

 

“Bunu yapmak zorundaydık. Çok katı bir takım kriterleri de karşılamak zorundaydık. Ben ve bebek amniyosentez ve emar süreçlerinden ve sonu gelmeyen taramalardan geçirildik. Ameliyat için planladığımız 17 Aralık için onay aldık. Sonraki birkaç hafta boyunca hayatlarımız gelgitlerle doluydu.”

 

Böylece Nisan ayında doğum yapması beklenen Simpson, Great Ormond Street Hastanesi’nden doktorların katılımıyla Londra Üniversite Koleji Hastanesi’nde ameliyata alındı.

Ameliyat kapsamında bebek Simpson’ın karnından çıkarıldı ve omuriliği onarıldı. Ardından hamileliğin geri kalanı için anne karnına geri kondu.  

Birleşik Krallık’ta bu işlemi yaşayan henüz dördüncü anne olan Bethan Simpson, Londra Üniversite Koleji Hastanesi ve Belçika’dan dünyanın dört bir yanında en tanınmış cerrahların kendisiyle ilgilendiğini belirtti. Simpson ayrıca, İngiltere’de Spina Bifida teşhisi konmuş bebeklerin yüzde 80’inin alınmasının üzücü olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Bu bir idam cezası değil. O da her birimizle aynı potansiyele sahip. Evet, yanlış gitme riski olan şeyler var. Ama lütfen Spina Bifida hakkında daha fazla düşünün. Artık eskisi gibi değil. Bebeğimiz beni her gün sabahtan akşama kadar tekmeliyor, bu hiç değişmedi. O çok özel, tarihin bir parçası. Kızımız bu yaşamı ne kadar hak ettiğini gösterdi.”

 

https://www.independent.co.uk/news/uk

 

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU