“Soylu ile Gül arasında güvenlik soruşturması krizi çıktı” iddiası

Cumhuriyet’te yer alan iddiaya göre AYM’nin iptal kararı verdiği güvenlik soruşturmasına ilişkin çalışma bakanlıklar ve milletvekilleri arasında tartışmalara sebep oldu

Fotoğraflar: AA

AK Parti, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal kararının ardından kamudaki güvenlik soruşturmaları konusunda çalışma başlattı. Ancak bu çalışma sırasında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında kriz çıktığı iddia edildi. Bu kriz iddiasının sebebinin “Soylu’nun daha geniş kapsamlı bir yasa isteği” olduğu ifade ediliyor.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberinde AK Parti’de, yeni hazırlanan tasarı metniyle ilgili ortak görüşe varılmadığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde ismi verilmeyen iki farkı AK Parti yöneticisinin şu ifadelerine yer veriliyor:

Yönetmelikte ‘ahlaki durum’ diye bir ifade var. Biz bunların kanunda olmasını istemiyoruz. Bunlar çok sıkıntılı yuvarlak, geniş ve özel ifadeler.

Devlette çalışan ya da taşeron olarak iş yapan hangi mesleklerde, hangi iş türlerinde arşiv araştırması, hangilerinde güvenlik soruşturması istensin? Çünkü güvenlik soruşturması çok geniş bir şey.

Haberde yine ismi verilmeyen bir yöneticinin şu yorumu yaptığı belirtiliyor:

Adam öğretmen ama asker imamı. İçişleri Bakanı, ‘Bak böyle bir şey yaşandı, bunu unutmamamız lazım’ diyor. Ama bunu yaparken de bir öcü olup da herkesin hayatını zorlaştırmamamız lazım. Adalet Bakanı biraz daha özgürlükçü. İçişleri Bakanı da ‘Biz bilgiyi verelim, siz takdirin sınırlarını belirleyin, o kurum takdir etsin’ diyor. Ama problem zaten takdir yetkisini kullananın sorumluluk almamasında. Bunu o kadar genişletiyor ki insanlar nefes alamıyor. Annesi bir deneği üye oldu diye, oğlunun ya da kızının ataması yapılmıyor.

Anayasa Mahkemesi, 657 sayılı Kanununa 2016 yılında eklenen ve memuriyete girişte güvenlik soruşturması yapılmasını öngören düzenlemeyi iptal etmişti.

 

Independent Türkçe, Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU