ABD’de “Piton Operasyonu”: Meksikalı uyuşturucu karteli üyesi 600’den fazla kişi yakalandı

Bu operasyonla, ABD güvenlik servisleri dünyanın en tehlikeli uyuşturucu kartellerinden birine müdahale etti

DEA ajanları, CJNG olarak bilinen Cartel de Jalisco Nueva Generacion'nun parçalanmasını amaçlayan Piton Operasyonu kapsamında 11 Mart 2020'de Diamond Bar, Kaliforniya'da uyuşturucu kaçakçılığından şüpheli bir şahsın tutuklanması sırasında bir konutta arama yapıyor (AP)

ABD Adalet Bakanlığı (Department of Justice-DOJ) ve Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (Drug Enforcement Administration-DEA) Meksikauyuşturucu kartellerinin faaliyetlerini hedef alan ortak Piton Operasyonu kapsamında 600'den fazla kişiyi yakaladı.

DEA öncülüğündeki girişim, 6 ay boyunca federal kolluk kuvvetleri tarafından izlenen ve dünyanın en tehlikeli uyuşturucu şebekelerinden biri olan Jalisco Yeni Nesil Karteli (Cartel de Jalisco Nueva Generacion-CJNG) üyelerine odaklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güvenlik birimleri, operasyonun sonucunda ülke genelinde 600 kişinin gözaltına alındığını, 350 kişinin mahkemeye sevk edildiğini ve parayla uyuşturucu ele geçirildiğini açıkladı.

Los Angeles, New York, Chicago, Houston ve Atlanta gibi ABD'nin birçok büyük kentinde CJNG aktifti. Tonlarca kokain, metamfetamin ve fentanil katkılı eroinin ABD'ye ve dünyaya taşınmasından kartel sorumluydu. 

Ceza Dairesi Başsavcı Yardımcısı Brian Benczkowski düzenlenen basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

Piton Operasyonu, Adalet Bakanlığı'nın CJNG faaliyetlerini sekteye uğratma, parçalama ve nihayetinde yok etme amaçları kapsamında bugüne kadarki en kapsamlı eylemini oluşturuyor.

Donald Trump, başkanlığının ilk günlerinde uluslararası suç örgütleriyle mücadeleyi öncelikli konuma getiren bir kararname imzalamıştı. Burada CJNG en büyük tehditlerden biri kabul edilmişti.

Federal kolluk kuvvetleri 2011 yılında Obama yönetimi tarafından uygulamaya konulan Tehdit Azaltma Çalışma Grubu'nu kullandı.
 

 

Ayrıca "El Mencho" olarak bilinen CJNG lideri Nemesio Ruben Oseguera Cervantes'e karşı suç örgütü faaliyetlerinin devam ettiği suçlaması çevresinde oluşturulmuş yeni bir iddianame bulunduğunu, DOJ ve DEA çarşamba günü duyurdu.

Şubat ayında Cervantes'in oğlu El Menchito, uyuşturucu kaçakçılığı suçlamalarıyla Meksika'dan iade edilmişti, şimdi başkent Washington'da yargılanıyor. El Mencho'nun kızı, aynı ayın devamında mali suçlardan tutuklanmıştı. 

Benczkowski, “Piton Operasyonu, yakın işbirliği yaparak ve görev konusunda net bir tavır alarak, dünyadaki en büyük ve en tehlikeli uyuşturucu kartellerine karşı mücadele edebileceğimizi gösteriyor” diye ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU