O helikopterler TSK envanterinden düşerek mi çıkacak?

İstanbul Çekmeköy’de UH-1 tipi helikopter, zorunlu iniş yaparken bir siteye düştü. 4 askerin hayatını kaybettiği kaza UH-1’lerin Türkiye’de son 17 yılda 6. kazası olarak kayıtlara geçti. Bu 6 kazada 22 asker yaşamını yitirdi

İstanbul’da 2 buçuk ay arayla meydana gelen ikinci UH-1 tipi helikopter kazası yeniden bu tip helikopterlerin güvenirliğini ve özelliklerini tartışmaya açtı. Kısa arayla gerçekleşen bu iki kazanın ardından gözler bir kez daha bu modele çevrildi.

17 yıl, 6 kaza, 22 asker

Türkiye' de daha önce de UH-1 tipi askeri helikopter kazaları yaşandı. O kazalar şöyle:

8 Kasım 2002
Bandırma 6. Ana Jet Üssü’ne bağlı UH-1 tipi bir helikopter eğitim alanına inişe geçtiği sırada düştü. Kaza sonucunda 2'si ağır toplam 6 askeri personel yaralandı.

16 Mart 2006
Erzincan'a gitmekte olan UH-1 tipi askeri helikopter Erzincan'a 55 km uzaklıkta, yüksek gerilim hattına çarparak düştü. Kazada 5 asker yaşamını yitirdi, bir asker yaralandı.

10 Nisan 2006
Kocaeli Uzunçiftlik yakınlarında UH-1 tipi askeri personel taşıma helikopteri düştü. Üç askeri personel hayatını kaybetti.

10 Ocak 2011
Kara Havacılık Okul Komutanlığı’na ait eğitim uçuşu yapan UH-1 tipi askeri helikopterin Sincan İlçesi’ne bağlı Temelli ile Polatlı İlçesi’ne bağlı Dodurga Köyü Kapalıtepe Mevkisi arasındaki bölgede düşmesi sonucu 5 subay yaşamını yitirdi.

26 Kasım 2018
İstanbul'da 4. Kara Havacılık Alay Komutanlığına ait olan UH-1 tipi askeri helikopterin Sancaktepe ilçesi Sarıgazi Mahallesi'nde düşmesi sonucu 5 asker yaşamını yitirdi.

“Neden hala envartede?” tartışması

Ve dün… Milli Savunma Bakanlığı kazanın incelenmesi için Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın görevlendirildiği bildirildi.
 


Kazanın ardından UH-1’lerle ilgili tartışma sosyal medyada gerek güvenlik uzmanları gerekse siyasetçilerin gündemindeydi. Paylaşımların ortak noktası UH-1 tipi helikopterlerin özellikleri ve TSK envanterlerindeki yeri idi.
 

 

 

 


TSK envanterine girdikten 6 yıl sonra üretimi durdu

UH-1’ler ilk uçuşunu 22 Ekim 1956 tarihinde yaptı. ABD ordusunun ilk olarak Vietnam Savaşı'nda 1959’da kullandığı helikopter 9 asker ve 3 sedye alabilecek şekilde düzenlendi. Son üretimi 1976 yılında yapılan helikopterden bugüne kadar yaklaşık 16 bin adet üretildi. Yaklaşık 5 bini Vietnam Savaşı'nda kullanılamaz hale geldi.

UH-1’lerin Amerikan ordusundaki varlığı 2004 yılına kadar sürdü. 2004’te elindeki bütün UH-1’leri UH-60 Blackhawk’larla değiştirdi.

Avusturya Ordusu da birkaç yıl önce UH-1 helikopterlerini emekliye ayırdı. Brezilya ise geçtiğimiz Ekim ayında bu  tip helikopterleri kullanmama kararı aldı.

UH-1’ler şu anda 65 ülkede kullanılıyor. Bunlardan biri de Türkiye. 1970 senesinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi. Şu anda TSK’nın envanterinde olan 256 helikopterden 85’i UH-1 tipi.
 


Tek motorlu UH-1 helikopterleri, dönem dönem yenilenen versiyonlarıyla 1980’lı yılların sonuna kadar TSK'nın helikopter filosunun bel kemiğini oluşturdu. Skorsky’lerin devreye girmesiyle, eğitim helikopterleri olarak kullanılmaya başlandı.

TSK da 2020 yılı sonuna kadar UH-1 helikopterlerinin tamamını envanterinden çıkartmayı, yerine yerli ve milli imkanlarla geliştirilen "T-625 Genel Maksat Helikopterleri"ni kullanmaya başlamayı hedefliyor. 

DAHA FAZLA HABER OKU