Suudi Arabistan'da koronavirüse karşı ırkçı 'önlem’e tepki: Şirket açıklama yaptı

Göçmen çalışana el dezenfektanı kıyafeti giydirilmesinin tepki çekmesi üzerine şirket açıklama yaptı

Fotoğraf: Reuters

Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi Aramco, koronavirüs salgınına karşı göçmen bir çalışana maske takıp el dezenfektanı kıyafeti giydirdi.

Şirketin bu uygulaması ırkçılıkla ve modern kölelikle suçlandı.

Tepkilerin büyümesi üzerine bir açıklama yapan Aramco, sterilizasyonun önemine dikkat çekilmek amacıyla yapılan bu uygulamanın yetkililere danışılmadığını belirtti.

Sputnik’in derlediği habere göre görüntülerin sosyal medyaya yansıması üzerine olay büyük infial yarattı.

Bir Twitter kullanıcısı, “Körfez sınıfçılığı” derken bir diğeri “Modern kölelik burada asla yok olmadı, sadece yeniden paketlendi” ifadelerini kullandı.

Pek çok kişi, asıl, fikri bulan kişinin ‘beyninin dezenfekte edilmesini’ savundu.

Aramco’nun insan hakları konusundaki sicilini ve göçmen işçilere karşı tutumunu hatırlatan pek çok kişi de şirketi ırkçılıkla suçladı.

Şirketten açıklama

Tepkilerin büyümesi üzerine bir açıklama yapan Aramco, sterilizasyonun önemine dikkat çekilmek amacıyla yapılan bu uygulamanın yetkililere danışılmadığını belirtti. Bu uygulamayı onaylamadıklarını söyleyen şirket, “Buna derhal son verildi ve bir daha yaşanmaması için gereken önlemler alındı” dedi.

Ancak şirketin açıklaması pek çok kişi tarafından tatmin edici bulunmadı.

'Bizden değil ondan özür dileyin'

Bir Twitter kullanıcısı, “Bizden özür dilemeyin, o adamın kendisinden özür dileyin, onu onurlandırın ve bunu paylaşın” dedi. Daha de ileri giden kullanıcı, “Bu fikri bulan, Allah korkusu ya da işçiye saygısı olmayan o kişiye dezenfektan kıyafetleri giydirin ve gün boyunca şirkette dolaştırın” önerisinde bulundu.

Bir diğer kullanıcı da, "Özür yeterli değil. Bu fikrin ardındaki kişi cezalandırılmalı ve bu işçi de maddi-manevi tazminat almalı. İnsanların duyguları oyuncak değildir" dedi. 

20 kişide koronavirüs tespit edildi

Suudi Arabistan'da şimdiye kadar 20 kişide koronavirüs tespit edildi.

Salgına karşı önlem amacıyla ülke genelinde eğitime ara verildi.

 

Sputnik Türkiye

DAHA FAZLA HABER OKU