Cumhuriyet’in “Cumhurbaşkanı’na hakarette emsal karar” haberine Erdoğan’ın avukatından tepki: Hukuka aykırı

Cumhuriyet'in haberinde Erdoğan'a "iblis" diyen bir vatandaşa cezanın "Cumhurbaşkanı hakaret"ten değil, "hakaret" suçundan verildiği ifade ediliyor

Fotoğraf: AA, Küpür: Cumhuriyet

Cumhuriyet gazetesinde bugün “Mahkemeden Cumhurbaşkanı'na hakaret davasında emsal karar: Hakaret genel başkana!” başlığıyla çıkan habere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın’dan tepki geldi.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre Ankara 46. Asliye Ceza Mahkemesi, Erdoğan’a, “Al seçim senin olsun iblis” diyen bir vatandaşa, Türk Ceza Kanunu'nun 299. maddesinde düzenlenen “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan değil, 125. maddedeki “hakaret” suçundan ceza verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habere göre kararın gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı:

Söz konusu suçun, katılanın Cumhurbaşkanlığı sıfatı ile ilgili değil, iktidar partisinin genel başkanı olması sıfatıyla, seçimde ‘hile’ yapıldığından söylendiğinden anayasa değişikliğinden sonra cumhurbaşkanının tarafsızlığı en azından hukuken ortadan kalktığından ve de cumhurbaşkanı aynı anda yürütmenin başı ve de iktidar partisinin lideri olduğundan, bu husus TCK 299. maddesinin kabul edildiği dönemde öngörülmediğinden, eylemine uyan TCK’nin 125. maddesinden 5 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatlarından birisi olan Hüseyin Aydın ise habere tepki gösterdi. Aydın, “kararın emsal olmadığını”, “yerel mahkemenin hukuka aykırı karar verdiğini” öne sürdü.

Aydın’ın sosyal medyadan paylaştığı mesaj şöyle:

Yargıtay 16. Ceza dairesi kararlarına göre “hırsız” veya “iblis” demek cumhurbaşkanına hakaret suçudur. Yerel mahkemenin hukuka aykırı olarak verdiği, Yargıtay denetiminden geçmemiş bir kararı, emsal karar diye sunmak, açık bir saptırmadır.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU