Yeni Şafak yazarı: Sadece dini nikahı kabul eden kızlarımız akıllıca hareket etmiyor

Faruk Beşer: Muhtemelen bir süre sizinle yaşayacak, bir süre sonra zevkinin peşinde daha iyisini bulup sizi terk edecek

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak gazetesi yazarı Prof. Faruk Beşer, Türkiye’de sadece dini nikah ile evlenmeyi kabul edenlerin akıllıca hareket etmediğini söyledi ve “Engel bulunmadığı halde sizinle resmi nikâh yapmak istemeyen erkek asla iyi niyetli olamaz” dedi.

Prof. Beşer, “Sahte (kar) nikahlar” başlıklı köşe yazısında şunları yazdı:

Anlık duygularına kapılıp gizli nikâhı ya da sadece dini nikâhı kabul eden kızlarımız, kızmasınlar ama akıllıca hareket ediyor olamazlar. Bunu kesinlikle yapmasınlar. Bunun hukukuna riayet edilen bölgelerimizdeki durum tartışılabilir. Gizli nikâh ise zaten nikâh değildir. Caiz olmayan flörte bir kılıf uydurmaktan ibarettir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Engel bulunmadığı halde sizinle resmi nikâh yapmak istemeyen erkek asla iyi niyetli olamaz” ifadesiyle görüşünü dile getiren Beşer şöyle devam etti:

 Böyle erkeklere nasıl güveneceksiniz? Muhtemelen bir süre sizinle yaşayacak, bir süre sonra zevkinin peşinde daha iyisini bulup sizi terk edecek ve zarar gören taraf da siz olacaksınız.

Bununla beraber gizli ya da açık, böyle bir nikâhı kabul eden bir hanım, kendi özgül iradesiyle bir sözleşme yapmıştır. Artık onun kişiliğini ve kararını yok sayıp bu nikâhı tamamen anlamsız görmemiz de mümkün değildir. Herkes tercihinin sonuçlarına katlanmalıdır. Karşı taraf eş olarak kendisine düşen görevleri yerine getiriyorsa artık boşamamakta haklı olabilir. Getirmiyorsa, sırf karşı tarafa zarar vermek için bu yetkiden yararlanamaz. O durumda mağdur olan kadın, fıkhı bilen iki hakeme meseleyi anlatır. Onlar da erkeğin haksız olduğu kararına varırlarsa, erkek kabul etmese bile bu nikâhı feshederler ve bu karardan itibaren kadın iddetini bekleyerek bir başkasıyla evlenebilir.

 

Yeni Şafak

DAHA FAZLA HABER OKU