Airbnb’den koronavirüs güncellemesi

Konaklama uygulaması Airbnb, iptal cezalarına karşı iki tarafı da koruyan Hafifletici Nedenler Politikası’nda koronavirüs güncellemesi yaptı

Fotoğraf: Reuters

İnsanların seyahatlerinde konaklayacak yer bulmasını, mekân sahiplerinin de kiralamasını sağlayan uygulama Airbnb, Çin’de başlayan ve dünyanın pek çok ülkesinde görülen yeni tip koronavirüs (Kovid - 19) salgını nedeniyle Hafifletici Nedenler Politikası’nı güncelledi.

30 Ocak 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüs salgını için uluslararası düzeyde kamu sağlığını tehdit eden acil durum ilan etti.

Virüsün yol açtığı sağlık ve güvenlik risklerini göz önüne alan Airbnb, tüm ev sahipleri ve misafirlerden DSÖ'nün küresel yönergelerine ek olarak yerel makamların bu salgınla ilgili seyahat uyarılarını ve sağlık tavsiyelerini incelemelerini istedi.

Kiralama yapmak isteyenler ve mekan sahiplerini virüsten korunmak için gerekli önlemleri almaya çağıran şirket, DSÖ’nün ve bazı ülkelerin uyarılarını içeren bir liste yayımladı.

Güncellenen politika

Airbnb’den, “Hafifletici Nedenler Politikamız, koronavirüs salgınından etkilenen ve rezervasyonları uygun şartlara sahip ev sahiplerimizi ve misafirlerimizi kapsamaktadır” açıklaması yapılarak, “Ciddi şekilde etkilenen bölgelerdeki topluluk üyelerimizin sağlığını ve iyiliğini desteklemek amacıyla bölgedeki yönetimin, sağlık makamlarının ve Dünya Sağlık Örgütü'nün resmî yönlendirmelerini yakından takip ediyoruz. Seyehatiniz politikamız kapsamındaysa ev rezervasyonunuzu veya Airbnb Deneyiminizi ücretsiz olarak iptal etme seçeneğiniz olacaktır. Ciddi şekilde etkilenen bir bölgede ev sahipliği yapıyor ya da bu bölgeden dışarıya seyahat ediyorsanız ve konum ile rezervasyon bilgilerinizi doğrulayabilirsek rezervasyon bilgileri sayfasında otomatik olarak uygun bulunduğuna dair bir bildirim alabilirsiniz” denildi.

Hafifletici Nedenler Politikası, kullanıcıların ellerinde olmayan beklenmedik durumlar nedeniyle iptal etmesini ve ceza almamasını sağlıyor.

Çin ana karasında yapılan rezervasyonlar

Güncellenen politika kapsamında Airbnb’den Çin ana karasında rezervasyonu olanlar ve ev sahipleri için şu bilgiler paylaşıldı:

Çin ana karası içinde seyahat ediyorsanız Hafifletici Nedenler Politikası, giriş tarihi 1 Nisan 2020 veya daha erken olup 28 Ocak 2020 tarihinde veya daha önce yapılan rezervasyonlar için geçerlidir.

Çin ana karası dışında bir yerden Çin ana karasına seyahat ediyorsanız Hafifletici Nedenler Politikası, giriş tarihi 1 Nisan 2020 veya daha erken olup 1 Şubat 2020 tarihinde veya daha öncesinde yapılan rezervasyonlar için geçerlidir.

Misafiriniz Çin ana karasından seyahat ediyorsa Hafifletici Nedenler Politikası, giriş tarihi 1 Nisan 2020 veya daha erken olan 28 Ocak 2020 tarihinde veya daha önce yapılan rezervasyonlar için geçerlidir.

Misafiriniz Çin ana karası dışında bir yerden seyahat ediyorsa Hafifletici Nedenler Politikası, giriş tarihi 1 Nisan 2020 veya daha erken olup 1 Şubat 2020 tarihinde veya daha önce yapılan rezervasyonlar için geçerlidir.

Hafifletici Nedenler Politikası, giriş tarihi 1 Nisan 2020 veya daha erken olup 1 Şubat 2020 tarihinde veya daha öncesinde yapılan rezervasyonlar için geçerlidir. Bu politika, Çin ana karası dışına rezervasyon yapmış olup Çin ana karasından seyahat eden misafirler veya Çin ana karasından gelen misafirleri olup Çin ana karası dışında bulunan ev sahipleri için geçerlidir.

Dünya genelindeki politikalar

Hafifletici Nedenler Politikası’nın Çin dışında da bazı durumlarda geçerli olacağını bildiren Airbnb, şu maddeleri kullanıcıların dikkatine sundu:

İlgili devlet veya sağlık makamları tarafından uygulanan hastalık kontrolü kısıtlamalarına uyum sağlamak için;
Kovid-19 salgınıyla bağlantılı tıbbi veya hastalık kontrolü görevlerini yerine getirmek için
Kovid-19 salgını nedeniyle bir hava yolu veya kara yolu taşımacısı tarafından yapılacak uçuşların veya kara yolculuklarının iptali sonucunda
Bu kişilere bir tıbbi veya sağlık makamı tarafından Kovid-19 virüsü tanısı koyulması veya bundan şüphelenilmesi durumunda

“Ötekileştirmeyin”

Airbnb’den konaklama için mekan arayanlar ile ev sahiplerinden “birbirleriyle etkileşimlerinde saygılı davranmaları, ötekileştirici tutumlardan kaçınmaları ve ayrımcılık yapmama politikasına uymaları istendi.

3 binden fazla kişi hayatını kaybetti

Koronavirüs, 5 Mart 2020 itibariyle çoğu Çin’de olmak üzere 15 ülkede 3 bin 288 kişinin ölümüne neden oldu.

Çin ana karasında 3 bin 13, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 2, İtalya'da 107, İran'da 92, Güney Kore'de 35, Japonya'da 12, ABD'de 11, Fransa'da 4, Irak 3, Avustralya 2, İspanya 2, San Marino, Tayland, Tayvan, İsviçre ve Filipinler'de de birer kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU