Suudi Arabistan sokakları grafitiyle harmanlanan hat sanatıyla donatılacak

Üç Suudi Arabistan şehrinde meydanlar ve sokaklar, iki metre yüksekliğe ulaşan ve 60 metrelik bir alanı kaplayan rengarenk tablolarla doldu taştı

Girişimde yer alan sanatçılar grafiti sanatını Arap harfleriyle harmanlayarak halka sundu / Fotoğraf: Independent Arabia Fahd el-Mucahdi

Suudi Arabistan şehirlerinin duvarları ve meydanları, Kültür Bakanlığının hat sanatı varlığının sağlamlaştırılması ve görsel yaratıcılık ile çağdaş yerel zeminde pekiştirilmesine yönelik vizyonunu yansıtıyor. 2020 Hat Sanatı Yılı Girişimi kapsamında resmi ve bireysel olarak Arap harflerini tekrar yazmak için ciddi çabalar gösterildi.

HAT 2.jpg
Suudi Arabistan şehirlerinin meydanlarına ve duvarlarına nakşedilmiş hat sanatı eserleri / Fotoğraf: Independent Arabia-Fahd el-Mucahidi

 

Riyad, Cidde ve Dammam şehirlerinin sokaklarında dolaşan insanlar hat sanatının çağdaş sanatlar ile harmanlandığı eserleri duvarlarda, sanat okullarında ve farklı yerlerde görebilir. Klasik Arap harflerinden grafik sanatı ile birleştirilen Arap harflerine kadar birçok eserin yer aldığı sokaklar adeta açık bir sergiye dönüştü.

HAT 3.jpg
Fotoğraf: Independent Arabia-Fahd el-Mucahidi

 

2020 Hat Sanatı Yılı Girişimi müdürü Suudi hattat Fahd el-Mucahidi Independent Arabia’ya verdiği röportajda "Hat Sanatının ahenkli bir dizilişi ve eşsizliğini gösterip kendisine has sanatsal bir kimlik kazandırdığı kural ve ilkeleri var ancak aynı zamanda esnek, hür ve özgür bir görsel yapıya sahip" ifadelerini kullandı.

HAT 4.jpg
Fotoğraf: Independent Arabia-Fahd el-Mucahidi

 

Mucahidi yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Bu girişim Arap ve İslam dünyasının kültürlerine ait tüm unsurları içinde barındıran bir pota görevi görerek hat sanatı yılını kutladı. Hat sanatı zaman içerisinde Arap ve İslam kültürünü yansıtan en göz alıcı sanatlardan biri haline geldi ve ilgi, şeref ve onur hat sanatına nail olduğu gibi başka hiçbir sanata nail olmadı. Hat sanatı görsel, işitsel ve bilişsel bir sanattır ve kültürel ve sanatsal değerinin yanı sıra sınırsız enerji ve yetenekleri olan görsel bir yapıya sahiptir"

HAT 5.jpg
Fotoğraf: Independent Arabia-Fahd el-Mucahidi)

 

Girişime katılanlar

Grafik sanatı girişimine katılanlar farklı yazı stilleri ile dikkat çekici eserlere imza attı. Görsel sanat dilindeki düşünce tarzlarından birisini yansıtan meydan ve cadde duvarlarına yapılmış olan sanat eserleri, sanat severlerin yanı sıra nesih ve sülüs gibi yazı çeşitlerinden oluşan hat sanatının bu güzelliğine ilgi duyanları da cezbetti.

Üç Suudi Arabistan şehrinde meydanlar ve sokaklar, iki metre yüksekliğe ulaşan ve 60 metrelik bir alanı kaplayan rengarenk tablolarla doldu taştı. Göz alıcı bir şekilde yazılmış olan kaside, deyim ve atasözlerinin yer aldığı tablolardaki harfler estetik bir biçimde sıralandı.

HAT6.jpg
Fotoğraf: Independent Arabia-Fahd el-Mucahidi

 

Duvarlara nakşedilmiş bu sanat tarzı, farklı düzeylerdeki kişilere hitap etmeye çalışıyor ve böylece Arapça bilmeyen ya da Arapça okuyamayan kişiler bu dilin biçimi, tekniği ve sanatsal güzelliği karşısında hayran kalıyor. Bunun yanında bu dil hakkında engin bilgisi olan kişiler ise duvarlardaki şiirsel beyitlerin görsel şekiller ve renkler ile nasıl uyum sağladığını görüp edebi açıdan bu eserleri değerlendirebiliyor.

a.JPG
Fotoğraf: Independent Arabia-Fahd el-Mucahidi

 

Halka açık meydanlarda hat sanatı ile süslü duvarlar, ziyaretçilerin ve turistlerin ilgi odağı haline geldi. Öyle ki, insanlar eski Arap sanatı ile süslü bu görkemli duvarların önünde durup bu duvarları seyre daldı. Hat Sanatı Girişimi kapsamında yapılan bu resimler, hat sanatını tarih ve kültür açısından sağlamlaştırmak isteyen yetkililerin oluşturduğu vizyonun bir yansımasıydı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

independentarabia.com/node/99231

DAHA FAZLA HABER OKU